online slots game malaysia
KulturaVijesti

Promovirana knjiga ‘Državnost BiH u XX i XXI stoljeću’akademika Mirka Pejanovića

Knjiga “Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću”, akademika Mirka Pejanovića promovirana je danas u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH).

O knjizi koja donosi sažetu društveno-historijsku i politološku sintezu prijelomnih perioda i izazova u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine, govorili su akademik Ivan Cvitković, prof. dr. Asim Mujkić i prof. dr. Husnija Kamberović.

Budući da promociji iz objektivnih razloga nije bio u prilici prisustvovati inozemni član ANUBiH prof. dr. Robert Donia, pročitan je njegov pisani osvrt u kojem, uz čestitke akademiku Pejanoviću, ističe kako njegova najnovija knjiga predstavlja vrijedno naučno štivo koje afirmira bh. državnost, te svedoči o odanosti demokratskoj, nezavisnoj i suverenoj državi BiH.

Značaj autorovih uvida u elemente državnosti BiH i teza koje on zastupa, podcrtali su i promotori – Cvitković, Mujkić i Kamberović, podsjećajući na temeljne vrijednosti za koje se akademik Pejanović zalaže, a koje se ogledaju u privrženosti cjelovitosti BiH, temeljenoj na vrijednostima ZAVNOBiH-a.

Autor knjige, kako su kazali, BiH vidi kao multinacionalnu zajednicu, naglašavajući imperativ njenog ulaska u članstvo Evropske unije i NATO-a, te insistirajući na njenom ravnomjernom ekonomskom razvoju, oštro se suprotstavlja nacionalizmu kao negaciji države BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia