online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Proglašena epizoda ‘Pripravnost’ u Kantonu Sarajevo

Na osnovu izmjerenih koncentracija zagađujućih materija u zraku i vremenske prognoze, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor zaključilo je da su ispunjeni uslovi za proglašenje epizode “Pripravnost”za područje Kantona Sarajevo (KS), prema Planu interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS.

Mjerenjem koncentracije zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo tokom prethodnog dana na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježena su prekoračenja granične vrijednosti za PM10 (50µg/m3).

Ostali praćeni polutanti nisu bilježili prekoračenja  dnevnih niti satnih graničnih vrijednosti.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u večernjim satima se očekuju padavine.

Međutim, u naredna tri dana vrijeme će biti stabilno, bez padavina sa veoma slabim vjetrom.

Također, postoje uvjeti za pojavu temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima.

Epizoda “Pripravnost”, podrazumijeva poduzimanje određenih mjera i to u zoni A, u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, ispod 700 metara nadmorske visine zabranu kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

Istovremeno, u svim zonama predviđeno je intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima, smanjenje temperature za minimalno dva stepena celzijusa na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti.

Također, spomenutim mjerama se nalaže – maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju okoliš, pozivanje pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica, te upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja.

Među spomenutim mjerama je i upozorenje stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, upozorenje ustanovama školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja, da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole, kao i upozorenje da je zabranjeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru.

Usto, predviđen je pojačan inspekcijski i drugi nadzor nad primjenom svih mjera, kao i upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, te naloženo da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave na eko-telefon 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia