online slots game malaysia
BiznisBosna i Hercegovina

Prof. dr Čustović: Imperativ je uspostava ministarstva poljoprivrede na nivou BiH

Nepostojanje konzistentne agrarne politike na državnom nivou, dešavanja na globalnom nivou i svi problemi koji iz toga proistječu, nameću imperativ uspostave ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na nivou države Bosne i Hercegovine, a što, između ostalog, predstavlja i jedan od veoma važnih uvjeta Evropske unije u sklopu pregovora o članstvu, istaknuto je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’.

Razgovarano je o pitanju „Čeka li nas kriza u snabdijevanju i proizvodnji hrane”, čiji je uvodničar bio dr. Hamid Čustović, profesor emeritus, Poljoprivredni fakultet UNSA.

Uvodničar je upozorio na brojne rizike koje odsustvo angažiranosti na utvrđivanju konzistentne agrarne politike i strategije u BiH ima u kontekstu sa globalnom krizom u snabdijevanju i proizvodnjom hrane.

Naime, prof. Čustović smatra kako postojeća kriza predstavlja svojevrsnu šansu i poticaj za nove inicijative, ali i promjene u pogledu održivog upravljanja poljoprivredom, uključujući i novu paradigmu poslovanja, tzv. ‘zelenu ekonomiju’ kao novu priliku za ekonomski rast.

– Nažalost u BiH se već decenijama vrtimo u krugu na nivou koji ne obezbjeđuje napredak i sigurnost stanovništva u snabdjevenosti sa dovoljnom količinom osnovnih prehrambenih proizvoda. To pokazuje smanjenje učešća poljoprivrede u BDP sa devet posto 2000. godine na 6,08 posto 2020 godine – navodi uvodničar, podsjećajući kako budžetska sredstva za podsticaj više služe za održavanje socijalnog mira, nego što unapređuju proizvodnju.

Mišljenja je kako se netransparentnim trošenjem tih sredstava omogućuje vlastima da ostvare svoje partikularne interese kod svog glasačkog tijela, dok se opći interesi i uključivanje u savremene tokove proizvodnje zanemaruju.

– BiH svakako ima solidan potencijal, ali nedostaje vizija adaptacija i prilagođavanja promjenama. Te prilike je moguće ostvariti u sigurnom okruženju, bez stalnih napetosti od remećenja mira, integrisanom tržištu i razvoju političkog sistema efikasne i funkcionalne države. Formiranje ministarstva poljoprivrede na državnom nivou bilo bi izraz ali i snažan podsticaj dinamiziranja inicijativa i uspješnih biznisa u proizvodnji hrane u BiH – zaključio je prof. emeritus Čustović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia