online slots game malaysia
Sarajevo

Vlada KS usvojila dva bitna prijedloga zakona iz resora privrede

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila prijedloge zakona o javno – privatnom partnerstvu i zakona o poljoprivrednim novčanim podsticajima i uputila ih u skupštinsku proceduru na razmatranje i donošenje, u skladu s Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo, na jednoj od narednih sjednica.

Zakon o poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju dodatno unapređuje oblast primarne poljoprivredne proizvodnje, uvodeći niz novina koje će omogućiti i razvoj seoskih gazdinstava, kao i poticaj mladima za bavljenje poljoprivredom na području Kantona Sarajevo, dok se zakonom o javno – privatnom partnerstvu otvara put za realizaciju značajnih projekata i unapređenje javnih usluga iz oblasti zbrinjavanja otpada, zdravstva, obrazovanja, proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i niz drugih oblasti značajnih za poboljšanje kvaliteta života i privrednog ambijenta u Kantonu.

Ministar privrede KS Adnan Delić je, prilikom iznošenja obrazloženja članovima Vlade Kantona Sarajevo, podsjetio da je riječ o iznimno bitnim zakonima iz resora privrede koji će, svaki na svoj način, biti katalizator razvoja na području Kantona Sarajevo.

„Riječ je o dva iznimno bitna zakona kojima se tretiraju neke od ključnih privrednih oblasti. Zakonom o javno – privatnom partnerstvu konačno će se otkočiti realizacija projekata zasnovanih na modelu partnerstva između javnog i privatnog sektora, što je posebno bitno za jačanje kvaliteta javnih usluga, ali i obnove i održavanja javne infrastrukture“, podsjetio je ministar.

Shodno Zaključku Skupštine Kantona Sarajevo, od 31. oktobra prošle godine, provedene su javne rasprave za ova dva zakona, nakon kojih su pripremljeni i izvještaji koji su sastavni dijelovi obrazloženja ova dva prijedloga zakona.

Nakon provedene Javne rasprave o Nacrtu zakona o javno-privatnom partnerstvu, u odnosu na  Nacrt zakona izvršene su izmjene i dopune u članu 26., gdje je izmijenjen stav 2 po kojem je moguće ugovor o JPP-u prenijeti na drugo pravno lice, ali isključivo uz prethodnu pisanu saglasnost nadležnog organa, u skladu s ovim zakonom.

Govoreći o Prijedlogu zakonu o poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju, ministar Delić je naveo da je provedena javna rasprava, ne samo ona koja je obavezna u okviru skupštinskih procedura, nego i otvorena javna rasprava s poljoprivrednim proizvođačima koji su imali priliku dati svoje sugestije na tekst Nacrta ovoga zakona. Sve kvalitetne sugestije su prihvaćene i uvrštene u Prijedlog zakona, a konačnu riječ dat će skupštinski zastupnici na nekoj od narednih sjednica.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia