online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Preporuke: Škole ostaviti otvorenim, razmotriti kombinovani model ili smanjiti broj učenika

Vlada Federacije BiH usvojila je na današnjoj sjednici dokument “Javnozdravstveni kriteriji za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19”, a koji klasifikuje pet kategorija nivoa prijenosa virusa u zajednici. U naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje je usvojila Vlada FBiH naređuje se vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva obavezno postupanje po dokumentu „Javnozdravstveni kriteriji za prilagodavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19″.

Nivo prenosa 0 definira se kao situacija u kojoj nije zabilježen prijenos virusa u prethodnih 28 dana te se u tom slučaju ne donose restriktivne mjere.

Nivo 1 obuhvata situaciju u kojoj postoje osnovne mjere za sprečavanje prijenosa virusa te se epidemija kontrolira s ograničenim i prolaznim lokalnim ograničenjima.

Drugi nivo prijenosa označava situaciju s niskim rizikom od prijenosa u zajednici izvan utvrđenih klastera s tim što se pojašnjava da za kontrolu prijenosa mogu biti uvedene dodatne mjere koje ograničavaju ekonomske i društvene aktivnosti.

Nivo 3 podrazumijeva prijenos u zajednici s ograničenim dodatnim kapacitetom za reagiranje i rizikom da zdravstvene službe budu preplavljene. U ovom slučaju se navodi kako će biti potrebno poduzeti veću kombinaciju mjera kako bi se ograničio prijenos virusa.

Posljednji nivo, nivo 4, odgovara nekontroliranoj epidemiji s ograničenim ili nikakvim dodatnim kapacitetom odgovora zdravstvenog sistema što zahtijeva opsežne mjere kako bi se izbjeglo preopterećenje sistema.

Vlada FBiH usvojila je kriterije za prilagođavanje novih korona-mjera, a konačne odluke donose kantoni

Ukoliko se prema incidenci procijeni da situacija nalaže proglašenje Nivoa 4 prijenosa virusa, u ovom slučaju dokument nalaže kako će možda biti potrebno uspostaviti ograničenje kretanja i stroge mjere kako bi se smanjio broj ličnih susreta.

Razmotriti sve mogućnosti ostavljanja škola otvorenim, ali tako da se ograniči lični kontakt. To uključuje strategije kombinirane nastave ili ograničavanje broja učenika. Također, treba razmotriti zatvaranje obrazovnih ustanova, uz korištenje drugih alternativa nastave kao što je online nastava”, navodi se u dokumentu koji je kreiran na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia