online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Preminuo šejh Salih efendija Ibrišević

Sufija, znalac, učitelj, predvodnik zaljubljenih, šejh pravovjernih hadži Salih Faruki efendija Ibrišević preselio je na ahiret u 80. godini života.

Rođen je 15.05.1941. godine u Paležu kod Kiseljaka. Živio je skromno, a sav svoj imetak uglavnom trošio u pomaganju svojih prijatelja i nemoćnih.

Tokom radnog vijeka službovao je u Fojnici i najvećim dijelom u Sarajevu, kao Muallim, Imam i Hatib u mnogim džamijama. 

Šejh Salih ef. Ibrišević je ugodno i priželjkivano društvo stotinama svojih sljedbenika. Govorio je, predavao,  prevodio i pisao o temama iz sufizma, akaida, ahlaka, tefsira, hadisa, fikha, arapske lingvistike, prirodnog okruženja i nauke općenito i izvrstan je poznavalac rješenja hanefijske pravne škole.

Predavanja koja je držao bila su predmetom zanimanja i starijih i mlađih, muškaraca i žena. 

Njegov Sufijski Centar u Sarajevu je središte okupljanja mnogih sufija i mutesavvifa kao i onih koje zanima tesavvuf i općenito islam. Poštovan je i cijenjen od svojih prijatelja i pristalica ali i od svojih neprijatelja. Iako se spolja pričinjava kao jako strog, uvijek je pun razumijevanja i samilosti za svakoga. 

Hadži Salih efendija dao je i veliki doprinos na polju izdavaštva i publicistike. Autor je više knjiga: Pravi put i stranputice, Risala, Ako hoćeš derviš bit, Šejhov govor znaj istina je, Govor sufije. Preveo je djela Dragulji Mudrosti, četiri djela Mekkanskih otkrovenja od čuvenog Šejh Ekbera ibn Arebija. 

Dženaza i ukop Šejha Saliha ef. Ibriševića bit će naknadno objavljeni.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia