online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Premijer Uk najavio: 75% javnog prijevoza u KS biće na električni pogon

U okviru CIVINET Foruma pod nazivom “Na putu prema klimatski neutralnim gradovima”, obratio se i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk. Naveo je da se u Bosni i Hercegovini, odnosno Kantonu Sarajevo, decenijama nije mnogo radilo po ovome pitanju, ali da se proteklih nekoliko godina počelo aktivnije raditi na energetskoj tranziciji.

U tom kontekstu naveo je brojne projekte koji se provode u Kantonu Sarajevo, među kojima je akcent stavio na velike infrastrukturne projekti u saobraćaju, odnosno javnom prijevozu.

Naša ideja je da nakon investicionog ciklusa koji je u završnoj fazi, 75 posto javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo bude na električni pogon. Rekonstruirali smo tramvajsku mrežu od Ilidže do Skenderije, kupili nove trolejbuse, naručili nove tramvaje, od kojih prvi dolazi do kraja ove godine, a ostali naredne. Počeli smo i gradnju pruge prema Hrasnici, vraćamo trolejbuse prema Vogošći…“, naveo je, između ostalog, premijer Uk.

Kako je dodao, građanima se mora ponuditi dobar javni prijevoz, kako bi se u budućnosti smanjivao saobraćaj a povećavao broj pješačkih zona. 

Govoreći dalje o projektima koji su zanimljivi s aspekta ovog foruma, premijer Uk je naveo da Vlada KS aktivno radi i na projektu energetskog hub-a na Butilama. Kako je zamišljeno, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi, zahvaljujući tehnologijama prerade nusproizvoda i otpada, proizvoditi energiju za zagrijavanje velikog dijela Sarajeva.

Želimo da na tom prostoru instaliramo toplotne pumpe koje će grijanjem opskrbljivati dvije općine – Novi Grad i Novo Sarajevo. S jedne strane imat ćemo prihvatljivi energent, a s druge ćemo smanjiti ovisnost o ruskom plinu. Taj investicioni ciklus trebamo započeti u narednom periodu“, najavio je Uk. 

Također, podsjetio je da je Sarajevo jedan od 100 evropskih gradova koji su dio Misije Net Zero Cities, odnosno jedan od gradova koji teže da budu karbon neutralni do 2030. godine.

Svjestan sam da taj cilj vjerovatno nećemo dostići do 2030., ali imamo velike planove i moramo učiniti sve kako bi rokove kojih smo se obvezali ispunili što prije možemo. U narednih šest mjeseci ćemo dobiti akcioni plan, uz podršku Delegacije EU, i onda nam se otvaraju evropski fondovi za realizaciju naše misije, kako bi ubrzali proces, da nadoknadimo ono što su npr. postigli Zagreb i Ljubljana“, poručio je.

Naveo je da ove teme pobuđuju veliki interes mladih i naučne zajednice, te je izrazio zadovoljstvo što će studenti Ekonomskog i drugih fakulteta u budućnosti nositi procese karbon neutralnog Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia