online slots game malaysia
SvijetVijesti

Pregovori crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve okončani bez dogovora

Pregovori pravnih eksperata Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori okončani su bez postignutog sporazuma, priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je kako je Vlada prihvatila da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premjesti u redoviti sudski postupak gdje teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne crkvu, te da Srpska pravoslavna crkva nastavi s korištenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, vjersko i kulturno dobro.

– Pojednostavljeno, to bi značilo da svetinje više nisu napadnute kako to Crkva predstavlja, odnosno da bi izmjenama i dopunama Zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene. Više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti što se spočitavalo Vladi – poručio je premijer Marković.

Kazao je kako je jedini zahtjev Vlade bio registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve i njezinih eparhija, u skladu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Međutim, po riječima crnogorskog premijera, Srpska pravoslavna crkva nije prihvatila nadležnost organa uprave te je ostala pri ustaljenoj praksi funkcioniranja izvan pravnog sustava, izvan pravila i procedura, navodi se u priopćenju.

Crna Gora je krajem 2019. usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica.

Srpska pravoslavna crkva ne priznaje taj zakon i tvrdi kako njime država pokušava oteti crkvenu imovinu.

Od usvajanja zakona Srpska pravoslavna crkva organizirala je niz prosvjednih šetnji u većini crnogorskih gradova.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia