online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Predstavnici NVO-a i akademske zajednice: Neprihvatljivo OHR-ovo mijenjanje izbornih pravila u toku izbornog procesa

Ured visokog predstavnika nije ponudio niti jedan pravno valjani argument povećanja broja delegata u Dom naroda Federacije BiH i ovaj dio odluke može se tretirati kao promjena izbornih pravila u toku izbornog procesa, zajednički je stav predstavnika nevladinih organizacija i akademske zajednice u Bosni i Hercegovini, prezentiran na konferenciji za medije.

“Nama, organizacijama civilnog društva iz reda potpisnika Deklaracije o ustavnim i drugim reformama nije moguće prihvatiti presedan – nezabilježen u evropskoj pravno-političkoj praksi – da se izborna pravila mijenjaju u toku izbornog procesa. O tome presedanu podnesena je i apelacija Ustavnom sudu BiH”, kazao je Andrle.

“Razočarani smo što OHR nije ozbiljnije analizirao prijedloge i modele koje smo dostavili u kontekstu mehanizama koji se tiču deblokade FBiH, načina izbora delegata u Dom naroda, izbora predsjednika/potpredsjednika FBiH i sudija Ustavnog i Vrhovnog suda FBiH. Smatramo da su naši prijedlozi, posebno načina izbora delegata u Dom naroda, bili bolje ad hoc rješenje od onog koje je OHR donio. Ipak, dio odluka OHR-a kojim se poboljšavaju mehanizmi onemogućavanja blokade u FBiH, iako bez propisanih sankcija, smatrali smo nužnim”, navodi se u zajedničkom stavu koji je pročitao Andrle.

Smatraju da je neophodno napomenuti da bi bez ovog dijela odluke vladajuće političke elite, koje su više od četiri godine uzurpirali vladavinu prava i suspendirali volju građana iz FBiH sa izbora iz 2018. godine, i dalje mogli nezakonito vladati i na taj način bili smo na rubu potpune suspenzije izbornog procesa i izbora kao jedinog preostalog demokratskog izraza volje građana BiH.

Mišljenja su da se OHR trebao zadržati do ovog nivoa izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona jer ostali dio odluke koji se odnosi na promjenu broja delegata u Dom naroda nije prihvatljiv.

Prisutni su bili Miro Lazović iz Foruma Parlamentaraca BiH 1990, Marinko Pejić iz Hrvatskog narodnog vijeća BiH, Rajko Živković iz Srpskog građanskog vijeća BiH, Emir Zlatar iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Vladimir Andrle iz JKPHD La Benevolencija i akademik Abdulah Sidran, predstavnik akademske zajednice.

Željeli su jasno istaknuti da će u procesima koji predstoje fokus staviti na provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, harmoniziranju uloge i nadležnosti domova naroda u oba entiteta i na nivou BiH, jasno definirati prava iz paketa “vitalnog nacionalnog interesa” na prostoru cijele BiH, harmonizirati ulogu i nadležnost predsjednika/potpredsjednika u oba entiteta te konačno Ustav BiH mijenjati u kontekstu evropskog puta BiH, što je OHR donesenim odlukama u potpunosti propustio.

Miro Lazović iz Foruma parlamentaraca BiH 1990 kazao je da smatraju da odluka visokog predstavnika o povećanju članova Doma naroda FBiH nosi određene opasnosti kada je riječ o daljnjem etničkom razdvajanju i etničkim podjelama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia