online slots game malaysia
Sarajevo

Predstavnici nevladinih organizacija na sastanku u Političkom odjelu ambasade SAD u Sarajevu

Predstavnici nevladinih organizacija i akademske zajednice okupljenih oko Deklaracije za ustavne i druge reforme u Bosni i Hercegovini na putu u EU i NATO sastali su se s predstavnicima Političkog odjela ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Delegacija koju su činili Miro Lazović (Forum parlamentaraca BiH 1990), Ivo Komšić (Hrvatsko narodno vijeće BiH), Emir Zlatar (Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Aida Daguda (Centar za promociju civilnog društva) i akademik Abdulah Sidran upoznali su šefa Političkog odjela i njegove saradnike o temeljnim odrednicama Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO, koja je u elektronskoj formi dostavljena Političkom odjelu.

Na susretu su predstavnici organizacija civilnog društva upoznali diplomate američke ambasade o prijedlozima koji se odnose na onemogućavanje blokade u Federaciji BiH koje se odnose na popunu delegata u Dom naroda Parlamenta FBIH, izbora i smjenjivanja predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH, načina izbora sudija Ustavnog suda FBIH.

Delegacija je izrazila zahvalnost američkoj administraciji na dosadašnjoj pomoći u i podršsci koju je pružila narodima i građanima u BiH, izražavajući očekivanja da će politika koju Vlada SAD provodi u aktuelnom trenutku u regionu zapadnog Balkana biti bazirana na demokratskim principima, vladavini prava i primjeni međunarodno-pravnih obaveza koje posebno stoje pred BiH, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na obavezu provođenja pet presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci, Šlaku, Zornić, Pilav i Pudarić, saopćeno je iz Vijeća za provedbu deklaracije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia