online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaKultura

Predstavljena knjiga akademika Mirka Pejanovića koja govori o BiH od njene nezavisnosti

Knjiga “Bosna i Hercegovina – 30 godina od sticanja nezavisnosti (studije, članci, recenzije knjiga)” autora akademika Mirka Pejanovića predstavljena je danas u Bošnjačkom institutu.

Knjiga sadrži četiri cjeline, a to su Historijske pretpostavke i međunarodne okolnosti sticanja nezavisnosti BiH, Izazovi razvoja kajem 20. i početkom 21. stoljeća, Razvoj lokane samouprave u postdejtonskom periodu  te Refleksija o državi BiH u naučnim raspravama.  

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Husnija Kamberović kazuje kako Pejanović ne zamišlja BiH kao “priljepak” Evropskoj uniji, već da BiH prihvati evropske vrijednosti.

Profesor Političkih nauka UNSA Asim Mujkić smatra da je knjiga jako vrijedna i da je udaljena od brojnih ideoloških interpretacija koje ništa novo neće ponuditi, već zdravom politološkom imaginacijom nudi niz konkretnih rješenja.

Autor Pejanović kazao je da je knjiga namijenjena stručnoj i naučnoj javnosti, posebno mladima i studentima.

– Sadržaj knjige je takav da na neki način sintetizira vrijeme od tri decenije, od kakao je BiH postigla nezavisnost – istakao je Pejanović.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia