online slots game malaysia
Sarajevo

Predstavljena Interaktivna mapa gradnje objekata i sječe šume na području Kantona Sarajevo

 Interaktivna mapa gradnje objekata i sječe šume na području Kantona Sarajevo, koja predstavlja alat za provjeru da li se u sektoru gradnje i prostornog planiranja djeluje i postupa u skladu sa propisima, predstavljena je danas u Sarajevu u organizaciji Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS uz pomoć i podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Šef Ureda Erduan Kafedžić kazao je da su razlozi za uspostavu takvog alata višestruki, počevši od potrebe za prezentiranjem javnosti prikupljenih podataka iz oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo, neophodnosti povećanja same transparentnosti procesa koji se odvijaju u tom sektoru, kao i u svrhu praćenja i prevencije koruptivnih aktivnosti i ponašanja u toj oblasti.

– Interaktivna mapa pruža mogućnost provjere da li se u sektoru gradnje i prostornog planiranja djeluje i postupa u skladu sa propisima. Informacije koje Interaktivna mapa javnosti stavlja na raspolaganje odnose se na dva segmenta: gradnja objekata i sječa šume – istakao je.

Kafedžić je naglasio da je segment gradnje objekata prikazan u Mapi odgovarajućim simbolima i vizuelnim rješenjima zavisno od stadija gradnje u kojem se objekt nalazi.

– Kada je u pitanju sječa šume, Mapa odgovarajućim simbolima i vizuelnim rješenjima prikazuje da li se radi o bespravnoj sječi ili krčenju šume, što u svakom slučaju mora biti utvrđeno od inspekcije na terenu ili o krčenju ili sječi šume po odobrenju nadležnog organa. I u ovom segmentu Mapa prikazuje relevantne podatke, kao što su podaci o lokaciji, tipu, vlasništvu i datum izvršenog inspekcijskog nadzora – istakao je Kafedžić.

Kafedžić kaže da je u sektoru gradnje i prostornog planiranja od presudnog značaja za sprečavanje potencijalni štetnih posljedica blagovremenost informacija.

– Primjera radi, informacija da je za određeni objekt data urbanistička saglasnost, a nije dato odobrenje za građenje, daje mogućnost javnosti da pravovremeno reaguje prema nadležnim organima, te na takav način, ukoliko je to osnovano, zaustavi izdavanje odobrenja za građenje – podvukao je.

Kafedžić smatra da postoji više veoma značajnih ciljeva koji se žele postići uspostavljanjem i stavljanjem na raspolaganje široj javnosti ovakvog analitičko-statističkog alata.

– Jedan od ciljeva jeste povećanje stepena transparentnosti, kao najefikasnijeg rješenja protiv korupcije, u sektoru gradnje i prostornog planiranja. To se prvenstveno odnosi na ključne procese u ovoj oblasti, od planiranja, učešća javnosti u ovim procesima, do sprečavanja različitih štetnih posljedica koje može prouzrokovati korupcija i druge nepravilnosti u ovom sektoru – ističe Kafedžić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia