online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda Jahji Vukoviću za ratovanje u Siriji

pelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Jahja Vuković oslobođen optužbe za organiziranje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji, potvrdio je njegov branilac za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako je kazao branilac Senad Dupovac, Sud BiH je odbio žalbu Državnog tužilaštva na prvostepenu presudu, kojom je Vuković u oktobru 2021. godine oslobođen optužbe.

Vuković je oslobođen optužbe da je kao maloljetnik u junu 2014. napustio teritoriju BiH i otišao u Njemačku, odakle je u augustu iste godine otišao u Antaliju u Turskoj, te prešao granicu sa Sirijom i boravio na području grada Jisr al-Shugura, gdje je sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta” sve do sloma i poraza struktura ISIL-a.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Nenad Šeleda je tokom obrazloženja prvostepene presude rekao kako Tužilaštvo nije van razumne sumnje uspjelo dokazati da je počinjeno krivično djelo u vrijeme i na način kako je to opisano u optužnici.

Tužilaštvo je pred Apelacionim vijećem u decembru 2021. godine zatražilo ukidanje oslobađajuće presude, navodeći da je došlo do povreda postupka i da je presudom pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Na presudu ne postoji mogućnost žalbe.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia