online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Potpisnici Deklaracije usaglasili stavove u vezi najavljenog donošenja odluka OHR-a

Potpisnici Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u Bosni I Hercegovini na putu u EU i NATO, kao najznačajniji i najbrojniji društveni pokret u BiH koji obuhvata više od 45 organizacija civlnog društva, predstavnika akademske zajednice i političkih organizacija, održali su danas vanredni sastanak na kojem je usaglašeno nekoliko stavova i principa povodom najavljenog donošenja odluka OHR-a o izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

Vijeće za provedbu Deklaracije pozdravilo je stavove OHR-a koji bi unaprijedili integritet izbornog procesa u BIH i onemogućili blokade rada institucija Federacije Bosne i Hercegovine. 

Potpisnici Deklaracije smatraju da je donošenje odluka OHR-a koja se tiču izmjena Izbornog zakona BiH nakon što su izbori već raspisani, u suprotnosti sa evropskom demokratskom praksom i tradicijom. Ustavnim i izbornim reformama u BiH treba pristupiti nakon provedenih općih izbora, i to ne samo za teritoriju FBIH, već za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu.

Kako navode, prijedlozi OHR-a objelodanjeni u javnosti, posebno oni koji se odnose na uvođenje etničkih procenata u kantonima prilikom izbora delegata u Dom naroda FBIH kao i izmijenjenog broja delegata prilikom izbora rukovodstva Federacije BiH nisu utemeljeni u evropskim pravnim dokumentima. Protivni su Konvenciji o ljudskim pravima i slobodama, pravosnažnim presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, Rezoluciji Vijeća Evrope 1513, Mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. godine, i kao takvi su potpuno neprihvatljivi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia