online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Posjeta delegacije privremenom prihvatnom centru ‘Lipa’

Visoka delegacija, koju čine ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, šef osoblja IOM-a/pomoćnik generalnog sekretara iz Ženeve Eugenio Ambrosi i šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti, posjetit će danas privremeni centar “Lipa” kod Bihaća.

Ministar Cikotić obavijestit će delegaciju o situaciji u privremenom centru gdje su trenutno smješteni migranti, tražioci azila i izbjeglice te o napretku u uspostavljanju službenog privremenog prihvatnog centra Lipa, koji je predviđen za smještaj 1.500 ljudi, uključujući porodice sa djecom, djecu bez pratnje te muškarce samce.

Dok je 4.500 migranata, tražioca azila i izbjeglica smješteno u službenim privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini, u toku su napori na poboljšanju standarda smještaja i kapaciteta u cijeloj zemlji.

Vlada Austrije, putem Međunarodne organizacije za migracije – IOM, pruža finansijsku podršku vlastima Bosne i Hercegovine u cjelokupnom upravljanju migracijama, uključujući podršku za dodatne prihvatne kapacitete u Lipi te pomaže Bosni i Hercegovini u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.

Sredstva osigurana od Austrije prvenstveno su usmjerena na uspostavljanje službenog privremenog prihvatnog centra Lipa.

Pored građevinskih radova na Lipi, Austrija finansijski sudjeluje u upravljanju prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini, kao i u pružanju neprehrambenih proizvoda i ostalih potreba za najugroženije među migrantima, saopćeno je iz Odjela za informisanje IOM-a BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia