online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Porodice 18 žrtava genocida u Srebrenici dale saglasnost za njihov ukop 11. jula

Porodice 18 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine do sada su dale saglasnost za njihov ukop na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je u razgovoru za Fenu kazala kako očekuju da će ovaj broj biti značajno veći, jer će u narednom periodu uslijediti konačne identifikacije žrtava za koje je do sada pristigao DNK nalaz o njihovim identitetu, a čiji se posmrtni ostaci nalaze u Podrinje identifikacionom projektu (PiP) u Tuzli.

– Porodice imaju vremena da se na ovaj korak odluče do početka jula, kada se obično i zaključuje broj žrtava koje će se u Potočarima ukopati za tu godinu – napomenula je Fazlić.

Po njenim riječima, u prostorijama PiP-a nalaze se i posmrtni ostaci 35 žrtava genocida koje čekaju saglasnost za ukop. Pojasnila je da su porodice ovih žrtava ranije obavile zvaničnu identifikaciju, ali saglasnost za njihov ukop nije data.

– Razlog tome je uglavnom oskudnost posmrtnih ostataka koji su pronađeni, zbog čega je za porodicu izuzetno teško odlučiti samo jednu, dvije ili pak nekoliko kostiju konačno spustiti u mezar – navodi Fazlić.

Istovremeno, na identifikaciju od strane članova porodica čekaju posmrtni ostaci još 79 žrtava, za koje je dobiven identitet putem DNK metode.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia