online slots game malaysia
Biznis

Porezna uprava FBiH blokirala račune rudnika Zenica i Breza

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine blokirala je, zbog neplaćenih doprinosa na plaće, račune zavisnih društava Rudnik mrkog uglja Breza i Rudnik mrkog uglja Zenica – potvrdili su u izjavi za Fenu iz te dvije kompanije.

Zenički su rudnici blokirani na iznos od 4.900.000 KM te, kako ističe v.d. direktora  Dragan Peranović, taj bi novac morali isplatiti da bi im bio deblokiran račun.

-Nadam se da će do kraja sedmice biti uplaćen dug i da ćemo u petak moći isplatiti plaće radnicima. Novac za plaće imamo obezbijeđen, ali treba da se deblokira račun.

Naš ukupan dug za PIO/MIO iznosi 65.000.000 KM, ali Porezna uprava FBiH svjesna je da taj iznos ne mogu naplatiti odjednom – ističe Peranović, koji napominje da su rudnici u sklopu JP Elektroprivreda BiH u fazi restrukturiranja.

On napominje da su 8. januara u pogon pustili „široko čelo“ u jami „Raspotočje“, što daje optimizam da će zenički rudnici u narednom periodu ispunjavati plan proizvodnje.

– Još se uhodavamo, ali planiramo da ćemo u ‘Raspotočju’ proizvoditi između 1.000 i 1.200 tona dnevno. U pogonu ‘Stara jama’ proizvodimo 400 do 600 tona dnevno. Plan proizvodnje za ovu, 2021. godinu još nismo definisali – kaže Peranović.

Direktor ZD RMU Breza Muamer Omerhodžić također je potvrdio da su blokirani, ali na iznos od 4.500.000 KM te da su radnici tog rudnika već za 22. januar najavili i štrajk.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia