online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Pokrenuta peticija za uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“ danas je konferencijom za medije u Sarajevu označila početak kampanje potpisivanja građanske peticije za sprečavanje izbornih prevara i krađa uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića, koja će trajati do 22. decembra.

Kako je rečeno, više od 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine će u više od 70 gradova i općina izaći na ulice da dobiju podršku građana i građanki za uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Od danas će biti moguće potpisati ovu građansku peticiju i online putem web stranice koalicije „Pod lupom“, kao i na uličnim štandovima.

Projekt menadžer Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović je kazao da se ova koalicija već sedam godina kroz svoje aktivnosti zalaže za unapređenje izbornog procesa.

Napomenuo je da su tokom prethodnog perioda predložili veći broj preporuka kojima bi se unaprijedio izborni proces u BiH, od kojih je jedan dio prihvaćen i implementiran u izborno zakonodavstvo.

Međutim, istaknuo je da je za slobodne i poštene izbore u BiH neophodno uložiti još dosta truda da bi se moglo govoriti o uspješnoj izbornoj reformi.

Po njegovim riječima, jedna od preporuka za koju smatraju da bi se njenim provođenjem izborni proces značajno unaprijedio je sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia