SarajevoVijesti

Podignuta optužnica protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu

Podignuta je optužnica protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, rođenog 1957. godine. Optužnicu je podigao tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz tog tužiteljstva.

Optužnica tereti Špoljarića da je tijekom 2018. i 2019. godine, kada je obnašao dužnost vršitelja dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, kontinuirano i u više navrata, neprimjerenim djelima i postupcima vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu koja mu je u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka.

Tijekom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi je oštećenoj u svojstvu nadređenog upućivao prijetnje ugrožavanjem njezinog uposlenja i egzistencije te višestrukim neprimjerenim postupcima doveo do ozbiljnog ugrožavanja tjelesnog i duševnog zdravlja oštećene.

Optuženi se tereti da je na temelju spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je počinio kazneno djelo iz članka 29. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH.

Počinjeno kazneno djelo protivno je domaćim i međunarodnim konvencijama i aktima kojima se garantira sigurnost života i zdravlja i zaštite pojedinca od spolne diskriminacije.

Navode optužnice će tužiteljstvo dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.