online slots game malaysia
Sarajevo

Počeo pilot projekat imunizacije HPV vakcinama u Kantonu Sarajevo

Počeo je pilot projekat imunizacije HPV vakcinama u KS. Obezbjeđeno je 1698 doza, koje su stavljene na raspolaganje svim školskim dispanzerima JU Dom zdravlja KS. Uporedo će se vršiti i edukacija roditelja o važnosti prevencije. Vakcine su namjenjene djevojčicama šestih razreda osnovnih škola. Ova odabrana populacija se uzima kao preporučena prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u zemljama gdje se po prvi put uvodi ova imunizacija.

Primarnom prevencijom u ovom periodu života od 12 do 15 godine, kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije i sprečava oboljevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života. Imunizacija u KS će se sprovesti četvorovalentnom vakcinom od kojih tipovi 16 i 18 predstavljaju uzrok 75% svih slučajeva raka grlića maternice.

Svjetska zdravstvena organizacija je ovu vakcinu kategorisala u TOP A ili extremely safe ekstremno sigirno vakcine i iznad vakcine gripe i ostalih dječijih vakcina bez nekih poznatih nus pojava i ostalog…..Karcinom grlića materice je jedan od rijetkih karcinoma gdje znamo uzročnik preko 99 posto slučajeva karcinoma je izlovovan u začetku HPV virus, on pokreće kaskadu procesa koji dovode na kraju do displazija početnog karcionoma i svih dr stadija s metazstazama na žalost i smrtnog ishoda”, rekao je Enis Hasanović, direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva u Kantonu Sarajevo.

Prve doze protiv HPV –a u KS primiće oko 800 djevojčica uzrasta od 12 godina. Iz JU Dom zdravlja ističu da je velika zainteresiranost roditelja te da već imaju veliki broj upita.

Ono što mi znamo i mi ćemo se ponašati u JU prema tome da je preporuka da se prvo radi sa djevojčicama šestih razreda odnosno 12 godina uzrasta to nam je prva ciljna skupina a onda su neke najave da bi od januara mjeseca se taj projekat mogao širiti i dalje prema ostalim starosnim skupinama. Nama je sad najvažnije komuniciranje s roditeljima osvještivanje roditelja o važnosti HPV vakcine edukacija i educiranje roditelja šta to znači u zaštiti”, rekao je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.


A vakcinacija protiv HPV-a započeta je u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina. Rezultati su dobri jer se smanjuje procenat oboljelih od raka grlića maternice”,

Najbolji primjer efikasnosti vakcine ističu naši sagovornici je u Australiji, koja bi mogla postati prva zemlja u svijetu koja je proglasila eliminaciju raka grlića maternice zbog visokog obuhvata imunizacije. U Velikoj Britaniji učestalost ove bolesti pala je za 80 posto.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia