Bosna i HercegovinaVijesti

Počeo ljetni pohod „Grebak – put života“

U organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” danas je počeo 25.  ljetni pohod „Grebak – put života“ čime je nastavljena tradicija sjećanja na sve ono što je Grebak značio u najtežim ratnim danima u opkoljenom Goraždu. Više od 50 učesnika danas će preći dionicu koja je u tom periodu značila put spasa, ali i put smrti, zaustavljajući se na mjestu stradanja i odajući počast  žrtvama.

Član PK „Goražde – Maglić“ Zafir Muratspahić naglašava da se Grebak ne smije prepustiti zaboravu.

– U ratu sam deset puta prešao Grebak a  ovo je jedanaesti put poslije rata da idem. Za mene Grebak znači sve,  jer to je bio put života i zato ga treba obilježavati i daj Bože da nas bude 1.000 a ne 50 ili 100 jer da nije bilo Grepka ne bi bilo ni nas – kaže Muratspahić.

Novinar Mirza Huskić putem Grepka prvi put je prešao u septembru 1992. godine  u vrijeme prvog oslobođenja Goražda, kada su snimke iz ovog grada otišle u svijet, što mu je, kaže, bio glavni motiv da ovu dionicu pređe i u mirnodopskim uslovima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.