online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Počela vakcinacija starijih od 75 godina u Kantonu Sarajevo (VIDEO)

Vakcinacija stanovnika Kantona Sarajevo starih 75 i više godina počela je danas u olimpijskoj dvorani Zetra.

To je prvi dan treće masovne faze vakcinacije, izjavio je novinarima član kantonalnog kriznog štaba Arman Šarkić najaviVši ovim ulazak u treću fazu uprkos malom broju raspoloživih doza.

Daljnje ponašanje na terenu, dodao je, zavisit će od pristizanja vakcina u Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo.

– Vrlo smo fleksibilni po tom pitanju; preduzeli smo sve taktičke operativne korake. Danas nam je prvi dan, vrlo nam je bitan kako bismo dodatno vidjeli da je informatički sistem u sinergiji s operativnim koracima iako smo dan prije imali probu. Međutim, s obzirom na to da je prvi dan, moramo biti dosta oprezni da ne bi došlo ni do jedne greške. Iz tog razloga smo napravili maksimalno kontroliran ulazak u dvoranu Zetra, a ranije smo najavili da će biti popraćen elektronskom uputnicom od ljekara porodične medicine – Šarkićeve su riječi.

Budući da je prvi dan za vakcinaciju osiguranika starijih od 75 godina, koji su označeni kao najrizičnija grupa, Šarkić prenosi apel nadležnih da se oni i dalje prijavljuju za vakcinaciju.

To mogu učiniti, pojasnio je, putem jedinstvene baze podataka, aplikacije na web-stranici Doma zdravlja Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja.

– Preferiramo taj način zbog jedinstvene baze podataka, ali zbog specifičnosti ove populacije koja možda nema dovoljnu razinu informatičke pismenosti, otvorili smo i druga dva kanala komunikacije – saradnju s lokalnom samoupravom, odnosno mjesnim zajednicama i opštinama u smislu kreiranja spiskova, kao i drugi vrlo bitan način –  spisak revidiran od Zavoda zdravstvenog osiguranja koji će se dostavljati u svih devet domova zdravlja u Knatonu Sarajevo, pa će na osnovu tog spiska, pacijante koji nisu bili u stanju sami se prijaviti informatičkim putem, stručno osoblje pozivati telefonom te uraditi informatički dio posla umjesto njih – rekao je.

Šarkić posebno ističe da se itekako vodi računa o nepokretnim odnosno pacijentima vezanim za kuću iz ove dobne skupine. Prema procjeni, njih ima od 2.000 do 3.000.

Za njih je omogućena vakcinacija u kućnim uvjetima, i to Sinovac vakcinama budući da su mnogo lakše za distribuciju i skladištenje.

– Hitni medicinski timovi iz ambulanti porodične medicine će, po ostvarivanju kontakta, ići na kućne adrese i veći dio ove populacije imunizirati u kućnim uvjetima pošto nam to dozvoljavaju tehnički uvjeti – rekao je Šarkić.

U najavi je pristizanje dodatnih doza vakcina, podsjetio je, pa će daljnji postupci na terenu zavisiti od toga.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia