online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Plenković i Tegeltija: Dvije zemlje imaju dobre odnose u političkom i ekonomskom smislu

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske trebala bi biti organizirana u prvom kvartalu naredne godine, kao i zajednički privredni forum hrvatskih i bh. privrednika kako bi se definirali pravci daljnje saradnje.

Potvrđeno je to nakon današnjeg susreta delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Na pres-konferenciji nakon sastanka ponovili su stavove da dvije zemlje imaju dobre bilateralne odnose u političkom i ekonomskom smislu, a najavljeno je i da će Hrvatska nastaviti podržavati integracijske procese BiH.

Hrvatska je jedna od tri najznačajnija vanjskotrgovinska partnera, a pad razmjene u 2020. godini već je nadoknađen u prvih 10 mjeseci ove godine i ona bi trebala biti na nivou većem od dvije milijarde eura.

Sagovornici su podsjetili na nedavno otvaranje mosta Svilaj na rijeci Savi, kao i na činjenicu da bi most u Gradišci koji također povezuje dvije zemlje trebao biti završen uskoro, a najavljeno i da će se uskoro krenuti u rekonstrukciju mosta u Brčkom, ali u planu je i izgradnja potpuno novog graničnog prijelaza kako bi se on izmjestio iz grada.

Tegeltija i Plenković istaknuli su važnost završetka Koridora V-c te najavili da Hrvatska čini sve kako bi se s južne strane osiguralo alternativno snabdijevanjem gasom budući da je taj gasovod na 60 kilometara od BiH. U BiH je u toku priprema dokumentacije za projektiranje tog toka.

Sagovornici su naveli da je namjera napraviti i takozvani zeleni koridor s Evropskom uniju što bi osiguralo da BiH bude prva zemlja zapadnog Balkana povezana na zeleni koridor EU preko Hrvatske.

Razgovarano je i o ilegalnim migracijama te je rečeno da će se raditi na osiguranju bolje saradnje između sigurnosnih agencija posebno između policija dvije zemlje, a ponovljeno je i da Hrvatska neće stavljati žicu na granicu s BiH.

– Imamo nekih otvorenih pitanja koja su dugo aktuelna. Neka od njih posljedica su prošlosti ili sukcesije, poput pitanja imovine bh. građana i firmi u Hrvatskoj i arbitražnog postupaka Termoelektrane Gacko, ali oni ne ugrožavaju međusobne odnose – smatra Tegeltija.

Ipak, tu je i pitanje Ugovora o granici koji još uvijek nije ratificiran ni u jednom parlamentu, kao i vrlo aktuelno pitanje izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad u Trgovskoj gori u blizini BiH te je Tegeltija pozvao Hrvatsku da iznađe drugu lokaciju za taj objekat.

– Ovo pitanje izazvalo je strah građana u dolini rijeke Une. Postigli smo dogovore da će BiH učestvovati u ekspertskoj grupi za izgradnju tog objekta, ali pronalazak druge lokacije bilo bi najbolje rješenje jer je suviše napetosti. To je bolje nego da napravimo međusobno nepovjerenje – stava je Tegeltija.

Ponovljeno je i da su dvije zemlje pokazale kako treba susjedski sarađivati kada je bio u pitanju odgovor na pandemiju koronavirusa.

Plenković je još jednom ponovio da Hrvatska podržava odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, cjelovitost i suverenitet BiH na temelju dva entiteta, tri konstitutivna naroda i drugih naroda koji u njoj žive, te naglasio njihov interes za ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda koji treba biti legitimno zastupljen u svim bh. institucijama

Plenković, koji je u prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini bio 28. i 29. oktobra 2016. godine, ovog se puta odazvao na poziv Tegeltije, a u nastavku posjete predviđen je susret s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia