online slots game malaysia
Vijesti

Pilav: U Kantonu Sarajevo ukupno 38 slučajeva pozitivnih na koronavirus

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav izjavila je kako je dosad u KS laboratorijski potvrđeno na koronavirus ukupno 38 slučajeva.

–  Testiran je ukupno 481 naš sugrađanin što još govori u prilog relativno niske stope pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Na Klinici Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je sedam osoba, od čega je njih šest sa lakšom kliničkom slikom, a jedan je teži slučaj ali nije na respiratoru. Nažalost, do danas imamo tri smrtna ishoda koji se vežu za infekciju novim koronavirusom – navela je Pilav.

Što se tiče starosne strukure osoba koje su pozitivne na koronavirus, u ukupnom broju od njih 38, najveći broj je u starosnoj skupini od 51 do 60 godina, odnosno 37,1 posto, te u dobi od 61 do 70 godina 22,9 posto . To govori u prilog tome, kako je dodala Pilav, da je veoma važna javno zdravstvena mjera zabrane kretanja stanovništva iznad 65 godina. Generalno govoreći, starijih pacijenata od 60 godina, koji su laboratorijski potvrđeni, kumulativno je 29 posto.

Pilav je dodala da je najmanji broj pozitivnih laboratorijski potvrđenih slučajeva u starosnoj dobi ispod 20 godina, njih je 5,7 posto i u dobi od 20 do 30 godina i od 31 do 40 godina gdje je podjednak broj pozitivnih slučajeva, 11,4 posto u obje dobne skupine.

– U posljednje vrijeme je povećan broj testiranja, ali srećom još bilježimo trend broja pozitivnih manje od deset posto. To ne znači da ćemo se opustiti, pomno ćemo pratiti situaciju u narednom periodu – dodala je Pilav.

Potvrdila je da su u vojnoj bazi Butmir dvije osobe zaražene koronavirusom, a radi se o državljanima Mađarske i Austrije. To su osobe koje su zaposlene u EUFOR-u, dodala je Pilav, i u stalnom su kontaktu sa našim zdravstvenim službama. Također, njihova zdravstvena služba je napravila odgovarajući izolatorij i samoizolaciju za osobe koje su sa njima bile u kontaktu i dosad nema potvrde da još neko od uposlenika EUFOR-a ima neki akutno respiratorni simptom, odnosno da je indiciran za testiranje i u svakom slučaju sa njima su, navela je Pilav, u redovnom kontaktu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia