online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Pekić za Sarajevsko jutro: BiH ima najveći broj kladionica po glavi stanovnika na svijetu

Sanela Pekić, stručna saradnica za programe za prevenciju ovisnosti u Udruženju za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, u Sarajevskom jutru ukazuje na načine profesionalnog pristupa prevenciji ovisosti među mladima.

– Sve je zastupljeniji problem kockanja i klađenja, ne samo kod mladih, nego u općoj populaciji, no niko do sada nije radio na prevenciji na profesionalniji i strukturiraniji način, tako da smo mi iz Udruženja NARKO-NE odlučili preuzeti program prevencija i kockanja mladih koji se zove “Ko zapravo pobjeđuje”. Razvijen je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Tim njihovih stručnjaka je još 2016. godine počeo primjenjivati ovaj program u srednjim školama u Hrvatskoj, a pokazao sa kao efikasan – objasnila je Pekić.

Navodi kako pretpostavlja da će program biti efikasan i u našem okruženju, te da će ga uskoro provoditi i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, iako je trenutno fokusiran samo u Kantonu Sarajevo.

– Rezultati koje smo proveli su pokazali da je 70 posto mladih, uzrasta 13 do 17 godina, imalo iskustvo kockanja. Dodatno je zabrinjavajuća činjenica to da su roditelji upoznati sa takvim činom, ali su to prešutno odobravali. Najčešći razlog za kockanje, koji su djeca navela u tom istraživanju, bio je nedostatak zabave, dosada. Dodatni razlog za kockanje mladih je neprovođenje zakonske regulative gdje je mlađima od 18 godina zabranjen pristup kladionicama, kao i to što odrasli takav čin ne doživljavaju kao problem – naglasila je.

Ističe da Bosna i Hercegovina ima najveći broj kladionica po glavi stanovnika u svijetu.

Ono što je poseban akcent ovog programa jeste rad i sa roditeljima i učenicima i nastavnicima, odnosno poruke će biti prenesene na više nivoa.

Tvrdi da se na početku kocka iz zabave, dosade i zbog pritiska okruženja, a kasnije to postaje sama struktura ličnosti.

– Jako je teško prevariti sistem kockanja i zaraditi, tako da oni koji kockaju su većinom na gubitku, ali onda kada imaju dobitak to im daje neku dodatnu motivaciju za nastavak. Kod ovisnika o kockanju sama zarada nije faktor koja ih tjera da kockaju, nego lučenje endorfina i hormona u mozgu. Neophodno je raditi na jačanju vještina djece o tome kako da biraju adekvatne načine zabave i educirati ih o tome da je gotovo nemoguće nadmudriti kockarnice – poručila je Pekić.

Pripremila: Larisa Sprečo

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia