online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

PD PFBiH: Usvojen Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom

Nastavljena je 31. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji je jučer usvojio budžet Federacije za 2022. godinu u iznosu od oko 5,6 milijardi maraka. Na dnevnom redu danas između ostalog je Prijedlog Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH koji će se razmatrati po hitnim postupku, Program rada Vlade Federacije BiH za 2022. godinu, ali i rezolucija o finansiranju BHRT-a. Podsjećamo, sindikat radnika BHRT-a jučer je u zgradi RTV doma održao proteste zbog katastrofalnog stanja i blokiranih računa državnog javnogRTV servisa, zbog čega mu prijeti gašenje.

Zastupnici su većinom glasova prihvatili Prijedlog zakona koji najavljuje da FBiH prvi put preuzima na sebe isplatu dječijeg dodatka od po 103 KM za oko 90.000 djece godišnje, svakog mjeseca dok ne napune 18 godina.

To su djeca iz porodica čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 40 posto najniže plaće u FBiH.

Podizanje navedenog cenzusa na 51 posto, i to ne najniže, nego prosječne plaće u FBiH, ostavljena je kao mogućnost Federalnoj vladi nakon pola godine od primjene ovog zakona, što je inicirao zastupnički klub Stranke demokratske akcije.

Ovim zakonom je najavljena i podrška u iznosu oko 298 KM mjesečno nezaposlenim porodiljama u FBiH godinu dana nakon poroda.

Da bi zakon stupio na snagu, treba da ga prihvati većinom glasova i Dom naroda.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia