online slots game malaysia
Sarajevo

Papić za Polis: Očekujem stabilnu vlast, Osmorka je svjesna da nema vlasti bez HDZ-a

Žarko Papić, akademik i politički analitičar, govorio je za emisiju Polis u programu TVSA.

  • O potpisu Sporazuma Osmorke i HDZ-a o budućem zajedničkom djelovanju u FBiH

– Mislim da je ovo veoma dobra vijest. Brinulo me odlaganje, a s obzirom na to da je riječ o HDZ-u nikad ne možete biti sigurni. Nije nenormalno da su se usklađivale finalne verzije teksta, ali i sasvim je sigurno da u svim tim razgovorima koji ne moraju biti zvanični, se pominju i moguća kadrovska rješenja. Mislim da je važno da nakon sastanka Konaković podržava Nermina Nikšića za premijera vlade FBiH, što je veoma logično, s obzirom na to da je SDP najjača stranka.

  • Konaković pokazuje političku zrelost – istaknuo je Papić:

– Lično bih imao puno razloga da kritikujem Konakovića, ali ovaj put moram pohvaliti tu vrstu političke zrelosti.

  • Nermin Nikšić je adekvatno rješenje za premijera FBiH, kazao je Papić i naveo nekoliko razloga tome:

– Bosni i Hercegovini egzistencijski treba dogovor, mirnoća, sporazum. Nermin Nikšić je čovjek koji je po svom profilu za to – on je dobar čovjek. Morate biti dobar čovjek da biste shvatili tuđe mišljenje i potrebu da izađete u susret tuđem mišljenju. Ima kvalitet koji situacija u BiH traži.

  • Očekujem stabilnu vlast

Osmorka je svjesna da nema vlasti bez HDZ-a. Osmorka je i do sada vema neopravdano napadana zato što ide u koaliciju sa HDZ-om, a jednostavno se bez HDZ-a nije moglo ići. HDZ se okrenuo Osmorci. Ako je ko bio mek prema HDZ-u bila je SDA.

– Ja sam pesimista, ali u ovome vidim jedan ozbiljan korak naprijed i svjetlo u tunelu. Nešto se pozitivno napokon počelo dešavati, sve što je protiv tog pozitivnog i što sad napada, to su oni koji su na držali zaključane u mraku 27 godina.

– Sve što se dešava oko izbora četvrtog delegata za Dom naroda i Narodne skupštine RS-a, indirektno ili direktno, je napad na Osmorku, objasnio je Papić i dalje nastavio objašnjavati:

– Dva su subjekta, Pokret za državu iz opozicije u RS-u. Od njih zavisi hoće li Dodik imati ili neće imati sva četiri delegata.

Napravio je poređenje sa FBiH:

– Osmorka zna da ne može napraviti vlast bez HDZ-a i ide u tu koaliciju na osnovu sporazuma i to je okej. Niko ne kaže opoziciji ne možete da dobijete dvojicu bez sporazuma sa Pokretom za državu.

Pokret za državu je originalan, novi, dobar, progresivan momenat u RS

– Opozicija PDP i SDS ne žele da razgovaraju sa njima, da ih priznaju, samo zato što su van sistema. Remete njihovo uživanje zadnjih 27 godina.

  • Vlast bez SNSD-a je vrlo rizična

– Bilo bi jako lijepo, ali bojim dse da nije moguće. Matematički je možda moguće, pod uslovom “da se sva tri Boga ujedine, pa nas pogledaju“.

Objasnio je to izrekom: “Bolje manje, a bolje“, te kazao:

– Proces mora biti realan…

Ostatak razgovora sa Papićem pogledajte na YouTube kanalu TVSA:

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] “Bilo bi jako lijepo. Ali bojim se da nije moguće. Matematički je možda moguće, pod uslovom “da se sva tri Boga ujedine, pa nas pogledaju“, zaključuje Papić u gostovanju na emisiji POLIS na TVSA. […]

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia