online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Papa Franjo umirovio kardinala Vinka Puljića, nasljeđuje ga nadbiskup Tomo Vukšić

Liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšića narodu biće organizovano u sarajevskoj katedrali 12. marta

– Papa Franjo prihvatio je odreknuće pastoralnog upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom kardinala Vinka Puljića te ga je u subotu, 29. siječnja/januara umirovio. Njega će na čelu Vrhbosanske nadbiskupije naslijediti dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, javlja Anadolu Agency .

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u glavnom gradu BiH u prisutnosti dvojice nadbiskupa, članova konzultora i stolnog kaptola Vrhbosanske nadbiskupije te nekolicine suradnika kardinala Puljića i mons. Vukšića ovu vijest obznanio je otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu mons. Amaury Medina Blanco.

Kardinal Puljić je na čelu Vrhbosanske nadbiskupije bio 31. godinu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovao ga je Ivan Pavao II. i to 7. decembra 1990. godine, a za biskupa ga je posvetio za 6. januara 1991. Prve godine njegove biskupske službe obilježio je rat u Bosni i Hercegovini. Zbog ustrajnog nastojanja za prekid sukoba, međusobno pomirenje i poziva na dijalog papa Ivan Pavao II. ga je 1994. imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve čime je postao prvi kardinal u istoriji BiH. Za svoj rad i neumorno zalaganje za jednakopravnost svih naroda, za zaustavljanje rata na ovim prostorima te za izgradnju pravednog društva primio je više priznanja.

Vrhbosanska nadbiskupija objavila je da s umirovljenjem prestaje njegovo upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom, ali i sve službe koje je imao u Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine.

Liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšića narodu biće organizovano u sarajevskoj katedrali 12. marta.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia