online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Palmer: Minimum za izmjene Izbornog zakona je implementacija presuda Evropskog suda

Politički lideri u Bosni i Hercegovine trebali bi iskoristiti ovu neizbornu godinu kako bi ispunili minimum uvjeta za izmjene izbornog zakonodavstva što uključuje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i osiguranje transparentnosti izbornog procesa.

Kazao je to danas novinarima u Sarajevu Matthew Palmer koji je prvi put doputovao u Bosnu i Hercegovinu nakon što je preuzeo dužnost specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH.

Tokom posjete BiH susreo se brojnim političkim liderima, ali i s predstavnicima Centralne izborne komisije BiH čiji članovi trenutno ne učestvuju u radu Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstava pri Parlamentarnoj skupštini BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara, Palmer je nekoliko puta jasno ponovio da SAD neće nametati nikakva rješenja nego će ponuditi platformu za razgovore i biti neka vrsta podrške kako bi lideri BiH razgovarali o stvarima o kojima se slažu te pronalazili rješenja za one stvari oko kojih se ne slažu.

Tvrdi da su oni sposobni za donošenje teških odluka, a svoj optimizam, kaže, temelji na činjenici da je postignut dogovor oko izbora u Mostaru što također nije bilo lako.

– Izmjene izbornog zakonodavstava i manje izmjene Ustava s tim u vezi nisu jednostavan posao, jer da jesu to bi do sada bilo učinjeno, ali je moguće i postoje brojni modeli kako postići transparentnost izbornog procesa – dodao je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia