online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Otvoreno žensko odjeljenje Ustanove za socijalno zbrinjavanje, odgoj i obrazovanje – Sarajevo

Ustanova za socijalno zbrinjavanje, odgoj i obrazovanje – Sarajevo, u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, zvanično je otvorila odjel za smještaj i tretman odgojno zanemarene i ženske djece i omladine s poremećajima u ponašanju.

Ustanova je dosad zbrinjavala isključivo mušku djecu i omladinu. Obzirom da već odavno postoji potreba i za ženskim odjelom, uz sufinasiranje Ministarstva Ustanova je radila na rješavanju formalno-pravnih i materijalnih uslova za otvorenje tog odjela.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izjavio je da je to ministarstvo uložilo značajne napore i novac da bi Ustanovi omogućilo otvorenje tog odjela.

– Sufinansirali smo opremanje Odjela kroz dodjelu transfera-grantova za tekuće poslovanje i kapitalne projekte. Time smo omogućili Ustanovi da stvori sve zakonske, prostorne, logističke i kadrovske uslove za njegov rad. Postojanje tog odjela od izuzetne je važnosti jer dosad nije postojala ustanova koja je zbrinjavala djevojke. Otvaranjem tog odjela omogućavamo kvalitetnu socijalnu zaštitu, odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju za žensku djecu i omladinu, čime značajno unaprjeđujemo njihov položaj u društvu – neveo je.

Kako je rekao direktor Ustanove Dževad Šuško, stručnjaci raznih profila u tom odjelu pružit će adekvatnu podršku i zaštitu ženskoj djeci i omladini.

– Naš rad usmjeren je, osim na pružanje sveobuhvatne podrške muškoj djeci i omladini, sad i ženskoj djeci i omladini koja su odgojno zanemarena i zapuštena ili imaju dijagnosticirane poremećaje u ponašanju i osjećajima. Također, provodit ćemo zavodske odgojne mjere, dijagnostičko-opservacijski tretman i privremeni smještaj po sudskim odlukama – pojasnio je direktor Šuško.

Kako je istaknuto, otvaranje tog odjela značajan je korak naprijed u pružanju specijalizirane brige za žensku djecu i omladinu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Time se unaprjeđuju njihova prava i poboljšavaju uslovi za njihov razvoj i integraciju u društvo.

Ustanova za socijalno zbrinjavanje, odgoj i obrazovanje – Sarajevo pruža usluga socijalnog zbrinjavanja i zaštite, odgoja i obrazovanja, provođenje zavodskih mjera upućivanja u odgojne ustanove, dijagnostičko-opservacijski tretman, te privremeni smještaj po odluci suda tokom trajanja postupka.

Korisnici usluga Ustanove su odgojno zanemarena i zapuštena djeca, djeca s dijagnosticiranim poremećajima u ponašanju i osjećajima koji se javljaju u djetinjstvu i adolescenciji, kao i djeca i maloljetnici u sukobu sa zakonom, te punoljetne osobe do 23. godine života na osnovu odluke suda.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia