online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Otvoren vrtić “Ljiljani” u Vogošći

Presjecanjem vrpce, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović danas su svečano otvorili vrtić „Ljiljani“ u Vogošći, prvi u okviru JU “Djeca Sarajeva” u ovoj općini.

Ovaj vrtić je izgrađen, odnosno renoviran kao predškolska ustanova koja zadovoljava sve savremene pedagoške standarde i normative, u kojoj će djeca predškolskog uzrasta sticati kvalitetna znanja i razvijati se u punom potencijalu.

Fortoje naglasio da je izuzetno sretan zbog otvaranja upravo ovoga vrtića, jer objekt ponovo ima svoju namjenu, nakon što je objekat ranije davan u najam.

Kazao je da Vlada KS mnogo napora ulaže da objekti predškolskih ustanova koji su uništeni u ratu konačno budu obnovljeni, odnosno da im bude vraćena njihova namjena, s obzirom na porazne statistike, koje BiH svrstavaju na samo dno Evrope po procentu djece koja ide u predškolske ustanove. Za ovu godinu najavio je otvaranje još jednog vrtića u Novom Sarajevu, te početak radova na još jednom.

“Idemo u smjeru da sve više i više djece boravi u vrtićima za sve manje i manje novca, po što povoljnijoj cijeni. Dokazano je da djeca koja idu u vrtiće poslije postaju tolerantniji ljudi, bolji školarci i studenti i generalno odgovorniji građani. Veoma je bitno da Kanton Sarajevo povede ostatak države naprijed, u želji da proširimo predškolski obuhvat, da se bar pokušamo približiti evropskom prosjeku. To je veoma bitno kako bi se naša djeca u budućnosti mogla takmičiti s vršnjacima iz Evrope, ne samo na standardiziranim testovima, već i tržištu rada i svemu ostalom, ako se želimo integrisati s ostatkom EU”, naveo je premijer Forto.

Ministrica Hota-Muminović kazala je da su događaji poput današnjeg najljepša stvar koja se dešava u njenom poslu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia