Bosna i HercegovinaVijesti

Otvoren NICS centar za obuku i rad na Komandnom sistemu upravljanja kriznim situacijama

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu je otvorilo NICS Centar, koji će služiti za obuku i rad na Komandnom sistemu upravljanja kriznim situacijama – Next Generation Incident Command System (NICS).

NICS sistem omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju između službi za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane BiH, NATO štaba u Sarajevu, EUFOR-a i ambasade SAD u BiH.

Čelnica NATO štaba u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha kazala je kako iz ličnog iskustva zna da u slučaju odgovora na katastrofe u kriznoj situaciji dvije stvari su najvažnije, brzina i komunikacija.

“NICS sistem će osigurati da svi pripadnici interventnih službi imaju iste informacije u stvarnom vremenu i mogu međusobno komunicirati i komunicirati s timovima na terenu neovisno o agenciji iz koje dolaze ili zemlje za koju rade. Ovaj najsavremeniji sistem će pomoći da se spase životi i imovina ljudi i na taj način sve u BiH učiniti mnogo sigurnijim”, rekla je McGaha.

Dodala je kako prirodne katastrofe ne poznaju državne granice zbog čega su potrebni zajednički, jedinstveni sistemi te obuka kako bi se osigurali da svi mogu raditi zajedno.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.