online slots game malaysia
VijestiZanimljivosti

Otkup turističke atrakcije, parne lokomotive Kusače stare 121 godinu finansira KS i Grad Sarajevo

Vlada  Kantona Sarajevo će posredstvom Turističke zajednice KS podržati otkup parne lokomotive koja će se koristiti kao eksponat na obnovljenoj Bistričkoj stanici u Starom Gradu.

Kako je Bistrička stanica jedan od značajnijih kulturno – historijskih objekata u našem kantonu, ali i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, obogaćivanje njegovog sadržaja ovom parnom lokomotivom dodatno će doprinijeti i turističkoj atraktivnosti Bistričke željeznice.

Parna lokomotiva Kusača stara je 121 godinu i jedna je od najstarijih u našoj zemlji. Na zahtjev Grada Sarajeva učestvovali smo u sufinansiranju nabavke ove lokomotive jer će sigurno upotpuniti sadržaj Bistričke stanice, a samim tim je i učiniti zanimljivijom turistima. Bistrička stanica sa ovom parnom lokomotivom evocirat će uspomene na vrijeme kada je stanica ispraćala i dočekivala vozove i putnike, što će dodatno doprinijeti njenoj autentičnosti i atraktivnosti kako za turiste, tako i za samu lokalnu zajednicu“, naveo je ministar privrede KS Adnan Delić.

Ukupni troškovi nabavke, transporta i obnove ove parne lokomotive iznose 74.868 KM, od čega će Kanton Sarajevo sufinansirati troškove u iznosu 50.000 maraka, a ostatak Uprava Grada Sarajeva.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia