online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Osnovano udruženje „Porodice 3 plus“

U Sarajevu je održana i press-konferencija na kojoj su javnosti predstavljeni ciljevi, planovi i razlozi za nastajanje Udruženja „Porodice tri plus“.

“Naša misija je doprinijeti stvaranju boljih životnih uslova za porodice u Bosni i Hercegovini, a posebno onih sa troje i više djece. Naš cilj je poticati na društvenu odgovornost sve javne, poslovne i društvene sektore da se kroz omogućavanje benefita institucionalno i sistemski uključe u osnaživanje višečlanih porodica u funkciji podrške natalitetu”, rekao je predsjednik udruženja ‘Porodice tri plus’ Mustafa Vlahovljak.

Za 12 godina nedostaje šezdeset hiljada ljudi, u 7 godina ugašeno je 2000 školskih odjeljenja u BiH. U Federacij BiH za 23 godine broj  novorođenčadi je smanjen za 50%, u Bosanskoj Krajini u tom periodu je rođeno čak 75%  manje beba.

“Da bi jedno društvo demografski opstalo odnosno, da bi natalitet bio pozitivan nužno je da postoje porodice s troje i više djece jer su oni jedini dugoročni garant opstanka jednog društva. Otuda opredljeljenje za ove porodice  jer bez njih naše društvo umire”, dodala je Dženeta Kukuljac, aktivistica Udruženja.

Iako višečlane porodice predstavljaju društvenu okosnicu i od javnog su interesa za BiH, njihove multiplicirane  obaveze i potrebe, do sada sistemski nisu prepoznate čime su dovedene na marginu društva i u socijalnu isključenost.

“Višečlane porodice su u demografskom smislu najznačajniji dio našeg društva i zato tražimo da se država prema njima tako i ophodi. Cilj nam je dovesti ove porodice u fokus i ukazati na njihov značaj”, istakli su.

“Pokrenuli smo veliki projekat „Zajedno za djecu“ u kojem smo pozvali javne i  društvene subjekte da nam se pridruže s ciljem ostvarivanja benefita za višečlane porodice porodice i podrške natalitetu opće.

Cilj je da sa svim subjektima koji se uključe u projekat,  obezbijedimo novčanu razliku koja je potrebna za dostojanstven život i brižno podizanje djece u ovim porodicama. Naš proračun je da na ovaj način  možemo obezbijediti i do 500 KM za svaku višečlanu porodicu”, kaže Mustafa.

Udruženje ‘Porodice tri plus’ je različitim nivoima vlasti u FBiH uputilo 20 inicijativa u vidu seta mjera, dostavljena je Inicijativa  za uvećanje dječijeg dodatka za porodice s troje i više djece“ uvrštena je u Nacrt zakona koji je Skupšina KS usvojila.

“Ustrajaćemo na svim  predloženim inicijativama kao što su jednokratne i mjesečne naknade za majke i  djecu, mogućnost lakšeg zapošljavanja, pogodnosti pri korištenju usluga u javnim ustanovama, finansijske olakšice  prilikom rješavanja stambenih pitanja i gradnje porodične kuće”, ponosno ističu iz Udruženja.

Drugi dio projekta usmjeren je na poziv svim privrednim i društvenim subjektima da se priključe  pokretu „Zajedno za djecu“  i osiguraju popuste u svojim prodajnim mjestima pri kupovini  i korištenju usluga za višečlane porodice.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia