online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Osmanović za Špicu: Prvi put program “Vaučer za posao” za boračku populaciju

– Bitno je napomenuti, da je 25 godina poslije rata osmišljen prvi program pod nazivom “Vaučer za posao”, koji se tiče šehidskih porodica i porodica poginulih branitelja. Kroz taj program, Ministarstvo će finansirati 300 lica u trajanju od 24 mjeseca, odnosno sufinansirati poslodavce, a realni sektor će imati obavezu produžavanja zaposlenja za još jednu godinu. Javni sektor neće imati istu obavezu, pojašnjava ministar, nego će biti zadužen za primanje članova tih porodica na sistematizovana radna mjesta, kazao je za Špicu Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o obezbijeđivanju šest stotina hiljada konvertibilnih maraka za zapošljavanje pripadnika boračke populacije. Naime, evidentno je da obezbijeđena suma neće biti dostatna, a sam budžet je podijeljen već na dva programa, pojašnjava.

Prvi program se fokusira na zapošljavanje i za njega su izdvojene četiri stotine konvertibilnih maraka, dok drugi program podrazumijeva sufinansiranje i održavanje zaposlenosti u boračkim zadrugama, koji zauzima preostalih dvjesto hiljada konvertibilnih maraka iz obezbijeđenog fonda. Prvi program sufinansiranja zapošljavanja kod realnih poslodavaca i u javnom sektoru, protekle se godine pokazao vrlo uspješnim. Drugim riječima, Ministarstvo za boračka pitanja KS je kroz program zaposlilo pedeset lica, od kojih je njih četrdeset dobilo stalno zaposlenje u firmama iz realnog sektora, ističe Osmanović.

Iz tog razloga, kako kaže Osmanović, Ministarstvo se odlučilo za sličan poduhvat i ove godine. Ove godine, kao i prethodne, cilj je zaposliti pedeset lica, gdje će sufinansiranje iznositi osam hiljada konvertibilnih maraka po poslodavcu, odnosno po novouposlenom članu boračke populacije. S druge strane, dvije stotine hiljada koje su namijenjene za sufinansiranje održivosti zaposlenja u boračkim zadrugama, dijelit će se na od 1500 KM do 3000 KM po jednom uposleniku. Kada je riječ o problematici zapošljavanja pripadnika boračke populacije koji su već godinama bez posla, a ujedno na pragu treće životne dobi, ministar Osmanović potvrđuje kako se radi o populaciji starijih, nerijetko bolesnih ljudi. Ono što Ministarstvo radi za pripadnike te populacije očituje se u njegovom tzv. programu ekonomskog osnaživanja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia