online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Osmanović: Važne poruke iz Kongresa, prepoznate etničke blokade institucija

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović kazao je da su zaključci, kao i sam tok današnje diskusije u Kongresu SAD-a, ohrabrujući za Bosnu i Hercegovinu.

– Čuli smo nekoliko ključnih stvari. Najprije, vrlo precizno je adresirana odgovornost prema Miloradu Dodiku i SNSD-u, a zatim i prema HDZ-u, doduše u nešto blažem obliku – izjavio je Osmanović. 

Istaknuo je kako su druga važna stvar odlučni tonovi, kad su u pitanju secesionističke prijetnje iz entiteta RS, kao i zahtjevi za trećim entitetom.

– Kad iz najmoćnije države svijeta dođe signal da to neće biti tolerisano, i da svima koji to nastave raditi slijede sankcije, onda je to ozbiljna stvar.  Izuzetno je važno što je u Kongresu prepoznat  destruktivni potencijal tzv. „dejtonskih“ etničkih blokada institucija. Nešto što je nastalo kao mehanizam zaštite kolektivnih interesa naroda postalo je sredstvo blokada koje koče državu, njenu funkcionalnost i sveopći razvoj. Jako je dobro što ovakve poruke dolaze iz Kongresa, u istom danu kada neke druge poruke dolaze iz Hrvatskog sabora – naglasio je Osmanović.

Također je dodao da je važno što je potenciran značaj puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO savezu i EU te u fokus stavljen negativan utjecaj nekih vanjskih faktora, kojima je cilj usporiti i zaustaviti NATO integracije. 

– Za razliku od nekih ranijih rasprava, kad su neke lokalne teme bile u fokusu, od izuzetnog značaja je što je sad utvrđen prioritet političkih tema: prijetnje iz RS, blokade, NATO put, negativni utjecaj Hrvatske, Srbije i Rusije. Ukazano je i na predanost bošnjačkih političara očuvanju teritorijalnog integriteta, što je važno zbog suzbijanja mita kojim se izjednačavaju tri “strane” u BiH. 

Izuzetno je važno da se u međunarodnim okvirima razbija fama da su sve tri strane iste i da predstavljaju isti problem, što su dug period propagirali čak i neki krugovi u Sarajevu, čineći uslugu SNSD-u i HDZ-u. To je prvi korak u novom zamahu ka jačanju države i članstvu u NATO i EU – naglasio je Osmanović, saopćeno je iz SDA.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia