online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Osigurana milionska sredstva: Utopljavaju se vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti

Vlada Kantona Sarajevo i nadležno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo osigurali su milionska sredstva za projekt ”Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo”.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Manuela Naessl potpisali su danas Ugovor o grantu za tehničku pomoć. Ugovor je vrijedan 1,2 miliona konvertibilnih maraka.

Zahvaljujući projektu ”Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo”  ukupno 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo – vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, studentski domovi, zdravstvene ustanove bit će obuhvaćeni radovima na termoizolaciji fasada, zamjeni dotrajalih prozora i vrata, ugradnji energijski efikasne rasvjete i poboljšanju sistema grijanja. Radi se o projektu koji ima višemilionsku finansijsku vrijednost, no njegov je značaj i veći imajući u vidu da se dugoročno rješavaju problemi neefikasnosti i nekvalitetne infrastrukture javnih zgrada.

“Očekivani benefiti od ovog projekta su smanjenje potrošnje energije, smanjenje emisije štetnih materija, te poboljšanje uslova rada i boravka korisnika ovih javnih ustanova,” kazao je ministar Hadžiahmetović.

Naglasio je i se ujedno želi zahvaliti Vladi Austrije i Europskoj uniji koji su sa 2,5 miliona eura nepovratnih sredstava podržali realizaciju ovog projekta.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je nakon potpisivanja kazao kako je ovo još jedan veliki korak koji je započet 2019. godine.

„Radi se o ulaganju u utopljavanje, tačnije u opremanje 40 zgrada u KS, i to vrtića, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, studentskih domova, domova zdravlja i ambulanti. Ovo je jedan od idealnih projekata, gdje imamo vrlo povoljne uslove. Od 10 miliona eura, koje ćemo uzeti, dva miliona su grant sredstva koja ne moramo vraćati“, istakao je premijer Forto.

„Podsjetio je i da se do 2019. godine ovakvih zgrada radilo sedam godišnje, a da je tadašnja Vlada KS sanirala njih 46.

Dodao je kako očekuje skele na ovim zgradama u oktobru ove godine.

Za projekt ”Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo” Vlada Kantona Sarajevo je obezbijedila finansiranje u iznosu od 8.000.000 eura iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj, dok je Europska unija, putem Regionalnog programa energijske efikasnosti, obezbijedila nepovratna sredstva u iznosu od 2.000.000 eura. U svrhu efikasnije implementacije projekta EBRD se obavezao obezbijediti nepovratna sredstva tehničke podrške u iznosu od 1.130.000 eura, saopćeno je iz press službe KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia