online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

OSCE: Upotreba zapaljive i retorike podjela doprinosi pojavi incidenata

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ozbiljno je zabrinuta zbog nedavnih incidenata koji su se desili u Bijeljini-Janja, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, na Ilidži, u Foči, Doboju i Bužimu.

Misija smatra da upotreba zapaljive i retorike podjela od pojedinih zvaničnika u BiH, uključujući u Republici Srpskoj u proteklim danima, doprinosi pojavi ovakvih incidenata.

Upozorili su na sve aktivnosti koje nose sa sobom potencijal da prouzrokuju konflikt i dovedu do destabilizacije mira i sigurnosti u BiH.

– Poštovanje drugih, nezavisno o njihovoj vjerskoj, kulturnoj ili etničkoj pripadnosti ili orijentaciji, mora biti zaštićeno od strane svih, u interesu svih – navode iz Misije OSCE-a u BiH.

Izabrani i imenovani zvaničnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, naglasili su, nezavisno o njihovom porijeklu da odbace retoriku podjela te da budu primjer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promoviraju konstruktivan dijalog.

Misija je pohvalila početne istražne korake koje su poduzele pojedine strukture za provedbu zakona u Bijeljini, Prijedoru i Brčkom te su pozvali organe vlasti na drugim lokacijama gdje su se desili incidenti da poduzmu iste korake bez odlaganja.

Pozdravili su i osude ovih incidenata nekoliko visokih političkih i vjerskih zvaničnika, te predstavnika civilnog društva širom države, kao i mnoge javne izraze podrške za one koji su bili meta ovih incidenata.

– Na taj način se šalje jasan signal nulte tolerancije i pomaže se vraćanju povjerenja u institucije i vladavinu prava – stava su.

Najavljuju da će nastaviti sistemski pratiti odgovore institucija na ove incidente, razgovarati s ugroženim zajednicama kako bi bolje pomogli u odgovoru na njihove probleme, te su pozvali sve nivoe vlasti da odbace retoriku podjela i aktivnosti koje doprinose tenzijama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia