SarajevoVijesti

Općina Stari Grad poduzima mjere za saniranje posljedica pandemije

Posljedice pandemije koronavirusa iz dana u dan sve su veće. Sve više privrednika prestaje sa radom, a radnici ostaju bez posla. Socijalno ugrožene kategorije su u situaciji težoj i neizvjesnijoj nego ikada, a veliki broj nezaposlenih prijeti da i sami budu kategorija socijalnih slučajeva kojima je potrebna pomoć. Zbog svega toga moramo nastaviti podršku lokalne zajednice kao nivoa koji je najbliži građanima i prva je adresa kojoj se građani obraćaju – poručio je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić. 

Naglasio je da je situacija veoma teška te da ga brine slika pustih ulica Starog Grada, zatvorenih dućana i sve veći broj onih koji traže pomoć.

– Reagirali smo na početku ove pošasti interventnim sredstvima za pomoć onima kojima je bila najpotrebnija i uradit ćemo to opet. Nastavljamo sa podjelom finansijske pomoći, prehrambenih paketa i pomoći za nabavku ogrjeva za predstojeću zimu onima koji su socijalno ugroženi, bolesni, nezaposleni. Moramo pomoći građanima sada kad je najpotrebnije da zajedno prebrodimo krizu koju je uzrokovala korona – najavio je Hadžibajrić. 

Nadležne službe intenzivno su radile na terenu i ažurirale spiskove osoba kojima je potrebna pomoć, utvrđivali stvarno stanje i sačinjavali liste prioriteta.

Već je izvršen obilazak porodica kojima je prošle godine Općina Stari Grad osigurala ogrjev tokom zime i sačinjena odluka o pomoći i za predstojeću zimu. Ukupno 32 porodice dobit će po 300 KM za nabavku ogrjeva, a isplata ovih sredstava je već počela.

Svjesni teške situacije na terenu i stanja u kojem se nalaze socijalno ugrožene porodice, saradnici općinskog načelnika poručuju da će nastaviti pomoć građanima bez obzira na pokušaje pojedinaca da ovakav rad obezvrijede i predstave u pogrešnom svjetlu.

Kako bi novi krug pomoći socijalno ugroženim osobama obuhvatio i one koji se eventualno ne nalaze u postojećim evidencijama nadležnih službi, Općina Stari Grad otvara telefone za prijave ugroženih porodica sa područja Starog Grada.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.