SarajevoVijesti

Općina Centar osigurala besplatne užine za 455 osnovca

Općina Centar svake godine obezbjeđuje finansijska sredstva za besplatne užine učenicima osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice, a koji su slabijeg imovnog stanja.

U ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu je osigurano 60.000 KM. Projekat pomoći u plaćanju užine učenicima osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo se realizira putem osnovnih škola za učenike, čije se porodice nalaze u stanju socijalne potrebe, na prijedlog škole i uz verifikaciju nadležne službe Općine.

Osnovne škole svake godine Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar dostavljaju spiskove sa imenima učenika koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno koji ostvaruju pravo na dodatak na djecu koji je i jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na besplatnu užinu, na osnovu čega pomenuta služba provjerava stanje na terenu i donosi odluku o ispunjavanju prava na ovaj vid pomoći.

Za jedno dijete mjesečno se izdvaja po 18 KM za užinu i to devet mjeseci u godini, s obzirom na to da se nabavka užina ne vrši za vrijeme raspusta.

Na dostavljenim spiskovima se nalazi 455 učenika slabijeg imovnog stanja.

Prema utvrđenim kriterijima, najviše djece koja primaju besplatnu užinu pohađa Osnovnu školu „Alija Nametak“ (89), zatimJU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju (61), OŠ „Nafija Sarajlić“ (60), „Hasan Kaimija“ (56), „Hasan Kikić“ (40), „Silvije Strahimir Kranjčević“ (36), „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ (26), „Šip“ (24), „Isak Samokovlija“ i „Vladislav Skarić“ po 16, „Musa Ćazim Ćatić“ (8), te „Safvet-beg Bašagić“ (7). Besplatna užina obezbijeđena je i za devet štićenika Kantonalne javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama, dok iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“ besplatnu užinu ima sedam učenika koji stanuju na području općine Centar.

Općina Centar na ovaj način nastavlja dugogodišnju praksu nabavke besplatnih užina za učenike slabijeg imovnog stanja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.