online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Opća bolnica ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš“ od 18. maja radi po starom režimu

Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, prema preporuci Kriznog štaba Kantona Sarajevo i s obzirom na smirivanje situacije oko koronavirusa već od 18. maja radi po starom režimu pružanja zdravstvenih usluga sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Na Odjeljenju za neurologiju se zbrinjavaju sva neurološka stanja koja pripadaju sekundarnom nivou zdravstvene zaštite. Odjeljenje se sastoji od stacionarnog dijela u kojem je smještena intenzivna, poluintenzivna i standardna njega te šest specijalističko- konsultativnih ambulanti i to: za opću neurologiju, transkranijalni doppler – TCD, color doppler krvnih sudova vrata, elektroencefalografiju- EEG , elektromioneurografiju (EMNG) i ultrazvuk perifernih nerava ( UZPN) .

– Stacionarni dio raspolaže sa 34 bolesničkih kreveta a o pacijentima brine osam ljekara specijalista neurologije, od kojih je troje magistar medicinskih nauka, dva specijalizanata neurologije te 17 medicinskih sestara/tehničara (četvoro je završilo Fakultet zdravstvenih studija). Medicinsko osoblje je osposobljeno i edukovano da može adekvatno odgovoriti svim složenim zadacima – kaže mr.sci.med.dr. Nermina Polimac – Gorana, šefica tog odjeljenja.

Naglašava da se Odjeljenje godinama usavršavalo i razvijalo te da je od kraja 2018. godine uvedena još jedna nova usluga “Trombolitiča terapija”, za pacijente sa akutnim ishemijskim moždanim udarom.

Tokom nedavne pandemije u zgradi u kojoj je smješteno Odjeljenje za neurologiju, je bio pripremljen izolatorij za oboljele pacijente od COVID-19.

Nakon detaljne dezinfekcije to odjeljenje kao i Odjeljenja za pedijatriju te ginekologiju i akušerstvo, koja se također nalaze u ovom prostoru, rade u punom kapacitetu, kao prije pandemije, saopćeno je iz JU Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia