online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Omerović za ŠPICU: Šumskom ekosistemu je potrebno desetine godina da se obnovi

Gost jedne od ovosedmičnih izdanja Špice, bio je Samir Omerović, direktor KJP Sarajevo šume. Poslije posljednja tri šumska požara koji su izbili u okolini Zenici, Omerović nam je rekao kako dolazi do samog požara, koji je uzrok i kako ga spriječiti.

(32.min) “Šumski požari su najsloženiji iz razloga što se često javljaju na nepristupačnim mjestima gdje nemamo puno ljudi, pa su shodno tome požari manje vidljivi. Ovo proljeće je posebno opasno jer se radi o periodu kada nemamo obilnih padavina, pa je zbog toga dovoljna samo jedna varnica koja bi prouzrokovala požar “ – naglašava Omerović.

Govoreći o samom ljudskom faktoru kao čestom uzroku požara, Omerović je naglasio kako KJP Sarajevo šume ima dovoljan broj uposlenika koji na terenu rade preventivno i represivno, upozoravajući stanovništvo kako ne bi došlo do nesmotrenog razbuktavanja vatre. Međutim, bez obzira na sve poduzete mjere, često se negdje pojavi požar koji implicira na čovjeka kao pokretača problema.

“Požar u šumi ne nastane tek tako, što znači da ju je čovjek morao prouzrokovati. To mogu biti izletnici, koji ne ugase vatru do kraja. Ove godine smo imali oko desetak takvih požara, posebno na opštini Ilijaš”– navodi Omerović.

Naposlijetku, Omerović stavlja akcenat na to koliko nam šume kao ekosistemi znače, naglašavajući da šumi treba oko desetine godine da se obnovi, uz pomoć ljudskog faktora. Narušavajući šume, narušavamo njenu floru i faune, prouzrokujući tako nepopravljive štete, čiju težinu često ne shvatamo ozbiljno.

Radila : Ajla Kalesić

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia