SportVijesti

Održana maratonska trka kroz Sarajevo i Istočno Sarajevo

Osman Junuzović pobjednik je maratonske utrke koja je danas održana na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

U sklopu manifestacije “Two Cities Marathon”, danas je organizirana maratonska utrka od 42 kilometra i štafetna utrka na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina trkača.

Udruženje “Dečki u plavom” organizator je prve certificirane cestovne maratonske utrke na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koja je ujedno i državno prvenstvo BiH u maratonu.

Staza utrke povezala je urbano područje grada Sarajeva sa zaštićenim područjem Vrela Bosne, Hrasnicom, Vojkovićima i Lukavicom.

Junuzović, jedan od najboljih atletičara u BiH, i favorit utrke, dionicu od 42.195 metara je istrčao za 2:30:21.

Ipak, Junuzović nije uspio oboriti trenutni aktuelni rekord BiH i tadašnji rekord Jugoslavije na maratonu (2:15:54), istrčan u Njemačkoj 1975. godine, kojeg je postavio Sead Kondo.

Junuzović, kojem je ovo ujedno prvi maraton u karijeri, u izjavi za medije podsjetio je i na poteškoće s kojima se susreo tokom utrke, zbog čega je želio i odustati, ali je ipak odlučio nastaviti.

“Nisam zadovoljan rezultatom, ali kada se uzme sve u obzir, kakve sam sve probleme imao tokom trke, da sam sam trčao, da se nisam pripremao za maraton, jer maraton je sasvim neka druga dimenzija. Trebate se za to pripremati i fizički i psihički, ja se nisam pripremao”, rekao je Junuzović.

Dodao je kako je došao s treninga za 10.000 metara, a nedavno je postao prvak BiH na 10.000 metara, prvak Balkana na 3.000 metara zapreke te deseterostruki prvak BiH u 3.000 metara.

”Mogu da kažem ovim putem, da sam jedan od rijetkih u svijetu koji može da se pohvali da je prvak svoje države od 3.000 (metara, op.a) pa do 42 kilometra“, rekao je Junuzović.

Drugoplasirani bio je Davor Vidović, dok je na trećem mjestu završio Emir Hastor.

Pobjednica u kategoriji za žene je Katarina Pohlod (Srbija) koja je dionicu istrčala za 3:06:21.

Pohlod je tom prilikom rekla kako staza nije bila teška, a vremenski uslovi su bili povoljni.

Drugoplasirana bila je Dijana Manđeralo, a treća Agata Swiderska.

Organizator utrke ”Dečki u plavom“, saopćio je ranije kako je dječija trka otkazana zbog epidemiološke situacije izazvane zarazom koronavirusa.

Inače, danas su poduzete dodatne mjere kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Prema broju prijavljenih takmičara ”Two cities marathon” je najbrojnija maratonska utrka u BiH ima i međunarodni karakter, a prijavljeni takmičari zemalja regije, ali i Evrope.

Ujedno, ova utrka je prvi maraton u regiji koji se organizira u specifičnim uslovima prilagođenim trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.