online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Održana konferencija za medije ministra privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je da su dokumentom „Program kratkoročnih i srednjoročnih mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih pandemijom koronavirusom“, precizno propisani potrebni uvjeti koje poslovni subjekti trebaju ispuniti da bi ostvarili pravo na odnosno finansiranje.

Za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu predviđeno je 149 miliona KM.

Delić je na konferenciji za medije danas podsjetio da su Izmjene i dopune Programa usvojene na sjednici Skupštine KS 9. aprila ove godine, a u izradi tog dokumenta učestvovali su predstavnici akademske i poslovne zajednice, resornih ministarstava, nevladinog sektora. Program je prošao i filter Privredno ekonomskog vijeća.

– Program obuhvata sve vrste pomoći koji će tokom ove godine biti realizirani ispred Vlade KS – naglasio je ministar Delić.

Dokumentom je predviđeno da Direktna podrška privredi za zadržavanje nivoa zaposlenosti i očuvanja radnih mjesta iznosi 21 milion KM.

Delić je ocijenio najvažnijim rasterećenje privrede kroz oslobađanje od plaćanja fiskalnih i parafiskalnih nameta, a za rasterećenje privrede za podršku likvidnosti kroz oslobađanje od plaćanja fiskalnih i parafiskalnih nameta bit će izdvojeno 3.500.000 KM, a planirana su i kreditna sredstva za subjekte male privrede u kreditnim linijama uz subvencioniranu kamatnu stopu u iznosu od  90.000.000 KM.

Bit će izdvojena i poticajna grant sredstva subjektima male privrede u iznosu od 3.490.000 KM, sredstva za podršku poljoprivredi u iznosu od  6.100.000 KM , dok će za mjere socijalne politike biti izdvojeno 25.856.427 KM.

– Već je objavljen javni poziv poticaj za očuvanje i razvoj starih zanata, obrta a na ime te djelatnosti izdvojeno je 250.000 KM – istakao je ministar Delić.

Kazao je i to da postoje neke manjkavosti a one se odnose na inertnost lokalne zajednice, jer nema dovoljno projekata koje Vlada KS može finansirati,  a ima mogućnost i zaduživanja te da će podržati svaki projekt koji je dobar, koji zadovoljava zakonske uslove.

Potvrdio je da su u okviru programskih finansiranja prepoznati poslovni subjekti sa sjedištem u KS, s tim da ovo pravo ne mogu ostvariti za poslovne jedinice u svom sastavu koje se nalaze izvan područja KS.

Također, poslovni subjekti sa sjedištem izvan KS na području FBiH, koji u svom sastavu imaju poslovne jedinice koje se nalaze na području KS, s tim da ovo pravo mogu ostvariti samo za ove poslovne jedinice.

Poslovni subjekti – fizičke osobe sa sjedištem na području KS koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost kao osnovno ili dodatno zanimanje, a porez na dohodak plaćaju u paušalno utvrđenom iznosu, prednji poslovni subjekti sa statusom startup-a, osnovani/registrovani nakon 01.12.2019. godine.

Isto tako i poslovni subjekti kojima je odlukom Vlade KS zabranjeno obavljanje djelatnosti, s čime stječu osnovni uvjet za mogućnost finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću na nivou FBiH.

Ministar Delić je rekao i to da javna preduzeća, javne institucije, organi uprave, banke, kockarnice, nemaju pravo učešća u Programu.

Zaključio je i da su bitni uvjeti za ostvarivanje prava na finansiranje programski propisani i to s ciljem održavanja nivoa zaposlenosti, urednog izvršavanja obaveza plaćanja javnih prihoda.

4.5 2 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia