online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Odluka u vezi s imenovanjem glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH u fokusu zasjedanja VSTV-a

Na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), koja je zakazana za 28. i 29. septembra, trebao bi biti imenovan glavni tužitelj Tužiteljstva BiH.

Kako je Feni potvrđeno iz tog regulatornog tijela, tačka u vezi s imenovanjem/popunom te pozicije uvrštena je u dnevni red drugog dana zasjedanja.

Budući da je nadležno Podvijeće predložilo da se konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH ponovi, te da je kandidatkinja za poziciju glavnog tužitelja Diana Kajmaković u međuvremenu uvrštena na američku ‘crnu listu’, neizvjesno je kakav će stav u vezi s tim zauzeti članovi VSTV-a.

Bilo kako bilo, ta će pitanja biti razmotrena na sjednici te će u tom kontekstu biti donesena odgovarajuća odluka.

Inače, intervjuu za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH pristupili su kandidati – Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Kako je planirano, na sjednici VSTV-a će biti razmatrani Izvještaj Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa stanjem u pravosuđu, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH.

Na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja je i Informacija o podacima o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala – presjek stanja sa danom 30.06.2022. godine, kao i razmatranje Izvještaja o radu sudova i tužilaštava na predmetima ratnih zločina za period 01.01 – 30.06.2022. godine, a u sklopu Projekta “Unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“.

Informacija o realizaciji zaključaka VSTV-a BiH koji se odnose na procesuiranje izbornih prevara u tužiteljstvima i sudovima u BiH, također je uvrštena u dnevni red sjednice.

Prema ustaljenoj praksi, članovi Vijeća bi trebali da se očituju u vezi s odlukama o imenovanjima, te prestanku i produženju madata određenom broju nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia