online slots game malaysia
Sarajevo

Obilježeno 30 godina od masakra na mezarju u Boljakovom Potoku

Na spomen obilježju na mjesnom mezarju u Boljakovom Potoku danas je, u ime Kantona Sarajevo, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić položila cvijeće u znak sjećanja na devet naših sugrađana koje je ubila agresorska granata na tom mjestu prije 30 godina. T

oga dana, na dženazi Fatime Jusić, na mezarje su ispaljene dvije granate sa agresorskih položaja, od kojih je jedna pala među okupljene građane. Od njenog rasprskavajućeg dejstva smrtno je stradalo devet, a ranjeno 20 naših sugrađana. Ubijeni su: Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan, te dvije N.N. muške osobe.

Ministarica Nikolić je, ovom prilikom, podsjetila koliko je važno sjećati se i ne zaboraviti hiljadudnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, gladni, žedni, promrzli i izloženi stalnim granatiranjima i snajperima, od čijeg je dejstva ubijeno njih više od 12.000, a među njima i 1.601 dijete.

„Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio je Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Također, na doživotni zatvor osuđen je i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja“, rekla je u svom prigodnom obraćanju ministrica Nikolić

Istakala je da je, ipak, premalo osuditi samo nekoliko komandanata i političara za patnju građana tokom četiri godine opsade, a kamoli za više od 12.000 ubijenih i 60.000 ranjenih.

“Pored komandne i političke, postoji i lična odgovornost pripadnika Vojske Republike Srpske i na tome treba raditi dok još ima vremena. Sjećajući se prošlosti, mi našu budućnost moramo graditi na suživotu, međusobnom uvažavanju i toleranciji, a da bi tako bilo, pravda mora biti zadovoljena i počinioci zločina adekvatno kažnjeni”, poručila je ministrica Nikolić.

Na mjesto masakra, cvijeće su danas položile i porodice ubijenih, predstavnici Općine Novi Grad, te predstavnici Udruženja civilnih žrtava rata “Svjetlost”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia