online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Obilježena godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici

U Vlasenici je danas obilježena 30. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica. U tom gradu je u proljeće i ljeto 1992. godine ubijeno više od 2.500 bošnjačkih civila, a kroz hangare logora Sušica prošlo je oko 8.000 Bošnjaka. 

– Ovdje imamo situaciju da je komandat logora Dragan Nikolić – Jenki priznao krivicu, a da niko od njegovoh saradnika nikada nije procesuiran. Mislim da je to lagan posao za Tužilaštvo BiH. Znaju se imena i prezimena i oni ih trebaju procesuirati – kaže Almin Dželilović, zamjenik predsjednika Skupštine Saveza logoraša u BiH. 

Trideseta godišnjica zatvaranja logora Sušica obilježena je tradicionalnim Maršom mira od Turalića do Sušice gdje je pručena Fatiha nevinim bošnjačkim žrtvama i položeno cvijeće. 

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 30. godišnjice zatvaranja logora Sušica Mujo Hadžiomerović također podsjeća da se zna ko je bio nalogodavac, a ko egzekutor monstruoznih zločina. 

– Neshvatljivo je da su za ovoliku količnu nanijetog zla samo trojica zločinaca odgovarala. Postoje sudski postupci koji se vode, ali se oni odugovlače. To je neprihvatljivo – kaže Hadžiomerović. 

Za zločine nad Bošnjacima Vlasenice pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić – Jenki na 20 godina zatvora pred Haškim tribunalom, te Predrag Bastah – Car na 22 i Goran Višković Vjetar na 18 godina zatvora u Sudu BiH. 

U Sudu BiH vode se sudski procesi protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia