online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Obilježena godišnjica pogibije Kornelije Jurić, dobitnice “Zlatnog ljiljana”


Kornelija Jurić imala je 20 godina i 17 dana kada je 10. oktobra 1992. poginula za vrijeme velike srpske ofanzive na Stupu kod Sarajeva, i to na dužnosti komandira sanitetske desetine u HVO-u “Kralj Tvrtko”.

Na groblju Sveti Josip u Sarajevu, članovi uže porodice, prijatelji i saborci danas su obilježili 31. godišnjicu pogibije Kornelije Jurić, dobitnice najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.
Prema izvornim podacima 5.360 žena je bilo angažirano u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine na raznim funkcijama, od uslužnih djelatnosti, zdravstva, pa do borkinja na prvim linijama, dok je njih 13 odlikovano najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.
Počast heroini Korneliji Jurić danas je odao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je ovom prilikom još jednom naglasio ulogu žene u odbrani domovine.
‘’Svaka od naših borkinja, dobrovoljno stupivši u Armiju RBiH svjesno je stavila svoju državu ispred vlastitog života, i ravnopravno s muškarcima branila bedeme Bosne i Hercegovine. Hrabrost i požrtvovanje, ali i empatija krasile su naše neustrašive heroine, u raznim borbenim dejstvima. Danas se sjećamo djevojke, koja je sa samo dvadeset godina položila svoj život za našu slobodu, a koja je danas mogla biti kćerka, majka ili sestra, ali je agresor ugasio njen život. Neka je vječni rahmet i slava svim našim borkinjama, koje danas nisu s nama, a koje su dale nemjerljiv doprinos na našim putevima slobode’’, poručio je ministar Osmanović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia