KulturaVijesti

NUB BiH – “Od slike do knjige” autorice Emine Memija, prezentirano treće izdanje

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH prezentirala je treće, dopunjeno izdanje knjige ‘Od slike do knjige: iz historije pisma, knjige, štampe i biblioteke’ , autorice Emine Memija.

Ta knjiga nastala je, kako se navodi u Uvodu, iz potrebe da se na jednom mjestu, makar i u globalnim pravcima, prezentira razvojni put pisma, knjige, štampe i biblioteke.

Direktor NUB BiH Ismet Ovčina naglasio je da je ta knjiga pripremljena kao svojevrstan udžbenik koji se koristi i kao literatura za polaganje stručnih ispita iz bibliotekarstva.

Za građu o temi pisma, knjige, štampa i biblioteke kaže da je obimna, ali da je profesorica Memija nastojala u toj publikaciji sve te informacije uraditi u što sveobuhvatnijoj formi a da istovremeno udovolji namjeni.

Profesorica na Filozofskom fakultetu Odsjek za komparativnu književnost i informacijske nauke Senada Dizdar podsjeća da knjigu čini pet tematskih cjelina. Knjiga čitaoca vodi na zanimljivo putovanje koje započinje pronalaskom pisma, preko otkrića štampe pokretnim slovima, razvoja bibliotekarstva i socijalne uloge knjige kroz historiju sve do pojave elektronske knjige.

Treće izdanje knjige objavljeno je na desetogodišnjicu smrti autorice Emine Memija, a današnjoj prezentaciji prisustvovali su i članovi njene obitelji. Prvo izdanje te knjige objavljeno je 2003., a drugo 2007. godine. 

Profesorica Emina Minka Memija (1938-2012) studij je završila 1964. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, doktorsku disertaciju odbranila je 1985., u zvanje docenta izabrana 1993., za vanrednog profesora 1997. godine, a 2003. za redovnog profesora. U mirovinu je otišla 2008. i izabrana za profesora emeritusa. Objavila je niz radova u naučnim i stručnim časopisima, a radila je i u medijima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.