SarajevoVijesti

TVSA/Video: Novi sojevi koronavirusa brže se šire i napadaju mlađu populaciju

Velika brzina širenja, teža klinička slika te povećana smrtnost karakteristike su koje se povezuju sa britanskim sojem virusa. Novija istraživanja govore da ovaj tip virusa češće napada mlađu populaciju. Drugi pak smatraju da je preuranjeno povezivati ove karakteristike sa mutacijama na Sars-Cov2 virusu, a prema riječima stručnjaka potvrdu da li se radi o ovom soju u BiH moguće je dobiti  samo sekvencioniranjem.

Brzina i invazivnost činjenice su  koje struka potvrđuje. Ali isto tako smatraju da još nije utvrđena povezanost sa povećanim brojem pacijenata sa težom kliničkom slikom I sa povećanim brojem smrtnosti. Međutim, raspon u reakcijama ljudskog organizma u odnosu na ranije dosta se razlikuje što je dokaz da se sa virusom nešto desilo.

„Trenutačno ne postoje nikakvi naučni utemeljeni dokazi da on izaziva težu kliničku sliku jednostavno njegova sposobnost da se brže i lakše širi dovela je do porasta slučaja samim time znači da će doprijeti do onih potencijalno ugroženih skupina koje bi mogle da razviju teže simptome i samim time da imaju teže kliničke slike za koje je potrebna hospitalizacija“, rekla je Šejla Goletić, molekularni biolog.

„Može biti da pojava novih linija koje mogu biti malo agresivnije mogu pogorsavati klinicku sliku, nemamo jos dovoljno dokaza, treba vise sekvencirati i mislim da je preuranjeno samo o tome pricati“, istakla je Lana Salihefendić, genetičarka.

„Radno aktivno stanovništvo nije bilo toliko zahvaceno, odnosno jeste ali nije bilo sa ovakvom simptomatizacijom. Nije bila ovako brutalna tako da je u tome razlika ta. Virogenost , brzina sirenja, simptomatologija koju vidite na plucima i komplikacije koje se javljaju“, kazao je Edo Salimić, pulmolog.

Virus koji je nepoznanica bez algoritma rada zahtjeva praćenje pacijenta i promtno reagovanje tvrdi Selimić, a za što zdravstveni sistem nema kapaciteta. On smatra da virus nije prirodan, a što se kosi sa mišljenjima drugih stručnjaka.

Prema tvrdnjama struke do većeg broja zaraženih slučajeva dolazi i zbog činjenice da ovaj virus proizvodi i druge mutacije, odnosno zaražena osoba britanskim sojem tokom razgovora i kašljanja izbacuje mnogo više kapljica u kojima je sadržano više kopija virusa. Virusi i njegove mutacije su normalna pojava, a jedino rješenje za njihovo onesposobljavanje jeste vakcinacija.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.